Likvidacija preduzeća zadaje muke privrednicima u Srpskoj

Društvo

Očekivano je da je teže opstati i biti profitibilan, ali da je zatvaranje preduzeća noćna mora, mnogi vlasnici saznaju tek kada uđu u taj postupak. Pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka postupak likvidacije privrednog društva u prosjeku traje 120 radnih dana, ukoliko nema prijavljenih potraživanja nakon objave rješenja o otvaranju postupka.

Ako se u postupku likvidacije prijave potraživanja prema likvidacionom dužniku, sud otvara stečajni postupak, koji može trajati i nekoliko godina.

Okružni privredni sud Banja Luka u ovoj godini primio je 83 zahtjeva pravnih lica za pokretanje likvidacije, a do sada su završena 73 postupka.

U prošloj godini sud je primio 140 zahtjeva, a završeno je ukupno 178 postupaka likvidacije. Međutim, zbog duge i komplikovane procedure, mnogi se odlučuju na zamrzavanje rada preduzeća, umjesto na gašenje, a to privrednoj slici Republike Srpske nanosi višestruku štetu.

Osim što privrednici na taj način sebi stvaraju dodatne troškove, stvara se i iskrivljena slika potraživanja od Poreske uprave i fondova zdravstva i PIO, koja je najčešće nemoguće naplatiti.

“Kada bi došlo do toga da je lakši postupak zatvranja preduzeća, došlo bi se do realne slike koliko će zaista Poreska uprava i ostale uprave moći u perspektivi naplatiti od preduzeća“, kaže Predrag Duduković, ekonomski analitičar.

“Osim toga, prilikom ulaska u svaki ozbiljan posao, mora se misliti i o načinu izlaska iz njega”, kaže Duduković.

Takva je praksa na zapadu, a veliki broj preduzeća i otvara se na određeno vrijeme. Јasno je da postojeće zakonodavstvo destimuliše takvu praksu kod nas, a potencijalno i strane investitore, posebno one koji imaju iskustvo u vezi sa zatvaranjem preduzeća, piše RTRS.

Ovog problema svjesni su i u Privrednoj komori Republici Srpskoj i već, kažu, rade na njegovom rješavanju.

“Јedna od mjera Privredne komore za ekonomsku politiku u 2017. godini biće i donošenje novog zakona o likvidacijama kako bi se na što fleksibilniji način uredio sam postupak likvidacije”, naglasio je Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *