Građani ne prijavljuju nesavjestan rad medicinara

Društvo

Iako se gotovo svakodnevno žale na ljekare, građani Srpske teško se odlučuju da svoje sumnje u njihov nesavjestan rad zvanično prijave.

To potvrđuju i bolničke statistike, prema kojima u najveći broj zdravstvenih ustanova ovog tipa godišnje u prosjeku stignu tek dvije – tri pritužbe.

Pacijenti u RS najnezadovoljniji su radom hirurga, internista, neurologa, kardiologa.

Iz bolnica je saopšteno da za većinu prigovora bude utvrđeno da su neopravdani, zbog čega ljekari ne budu sankcionisani.

U Opštoj bolnici u Bijeljini ističu da su od početka ove godine dobili dvije pritužbe na nesavjestan rad medicinskog osoblja.

– Komisija nije utvrdila da je došlo do propusta u radu medicinskog osoblja, tako da nije bilo osnova za njihovo sankcionisanje – kaže direktor Siniša Maksimović.

U prijedorskoj bolnici u dva slučaja optužbe su se odnosile na slučaj koji je završio smrću pacijenta.

– U oba slučaja utvrđeno da su prigovori bili neopravdani – ističe direktor Mirko Sovilj.

Bolnica Istočno Sarajevo do sada je pokrenula četiri disciplinska postupka – tri za ljekare, jedan za medicinsku sestru.

– U tri slučaja izrečene su pismene opomene, a u jednom disciplinska mjera, odnosno novčana kazna – rekli su u bolnici.

Podsjetimo, zbog smrti porodilje u gradiškoj bolnici doktor Dragan Janjić razriješen je prije par dana sa mjesta načelnika Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo, bez obzira na konstataciju specijalne komisije resornog ministarstva da su ispoštovane sve medicinske procedure.

Iz ove bolnice saopštili su da, povodom svake pritužbe pacijenata na rad medicinskog osoblja i pruženu medicinku uslugu, pokreću odgovarajuću proceduru radi utvrđivanja eventualne odgovornosti zaposlenih.

Na adresu Univerzitetskog kliničkog centra RS ove godine je na rad ljekara stiglo 11 prigovora, koji su se najčešće odnosili na neljubaznost osoblja i nedostatak kvalitetne komunikacije.

Oduzete tri licence

U Komori doktora medicine RS kažu da su do sada razmatrali nekoliko desetina pritužbi, ali da u većini slučajeva nisu dostavljeni nikakvi dokazi.

– Takođe, nije se radilo o medicinskim greškama nego su u pitanju etički problemi. S druge strane, na osnovu pravosnažnih sudskih presuda do sada smo privremeno oduzeli licence u tri slučaja – ističe predsjednik ove komore, Nebojša Jovanić.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *