Zadnje tranše prošlogodišnjih subvencija za zapošljavanje

Društvo

U toku je isplata zadnje tranše sredstava korisnicima kojima su dodijeljene subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje u 2015. godini.

Dinamika isplate ovih subvencija utvrđena je Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima, tako da je u toku isplata zadnje treće tranše koja se, ukoliko se poštuju odredbe ugovora, doznačava godinu dana poslije njegovog zaključenja.

– Od 100 korisnika kojima su prošle godine dodijeljene subvencije, do sada je polovina njih dostavila potrebnu dokumentaciju (uvjerenja izdata od strane Poreske uprave o broju zaposlenih radnika i izmirenim poreskim obavezama). Nakon što je utvrđeno da isti namjenski koriste sredstva koja su im dodijeljena, izvršena je isplata i to za novo zapošljavanje 30 odsto a za samozapošljavanje 20 odsto od ukupno odobrenih sredstava – naglasili su iz Odjeljenja za privredu.

Kada je riječ o ovogodišnjim subvencijama Grad je podržao zapošljavanje 153 nova radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima (114 – novo zapošljavanje u okviru kojih je i zapošljavanje 21 pripravnika; 39 – samozapošljavanje).

Za 109 korisnika subvencija izdvojeno je blizu 800.000 KM. Do kraja septembra isplaćena je prva tranša tih subvencija. Odnosno, u skladu s dinamikom doznačavanja utvrđenom Pravilnikom, poslodavcima za zapošljavanje novih radnika isplaćena su sredstva u iznosu od 299.250 KM (50 odsto od odobrene subvencije), a fizičkim licima za samozapošljavanje sredstva u visini od 117.600 KM (60 odsto od odobrene subvencije).

Grad će doznačiti ostatak odobrenih sredstva, i to za novo zapošljavanje – 20 odsto poslije šest mjeseci i preostalih 30 odsto nakon godinu dana, a za samozapošljavanje po 20 odsto biti uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno nakon godinu dana.

Banjaluka je ovaj vid podrške privredi započela 2013. godine, i od tada do danas iz budžeta Grada izdvojena su sredstva u visini od skoro 2,7 miliona KM, čime je podržano zapošljavanje 443 nova radnika.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *