Kojić: Za masovno ubistvo Srba u Glamoču niko nije odgovarao

Društvo

Nijedan hrvatski vojni i politički funkcioner, kao ni neposredni izvršilac zločina, još nije odgovarao za ubistvo 108 zarobljenih srpskih civila i vojnika u julu 1995. godine u Glamoču.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić za “EuroBlic” kaže da se za ovaj klasičan ratni zločin terete pripadnici 7. gardijske brigade Hrvatske vojske, koji su zajedno sa 4. gardijskom brigadom, pod komandom aktuelnog ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića, u leto i jesen 1995. počinili brojna zlodela nad srpskim stanovništvom u zapadnokrajiškim opštinama.

– Sedmom gardijskom brigadom HV komandovao je Ivan Korade, koji je prije nekoliko godina izvršio samoubistvo, ali su zato živi brojni drugi nalogodavci i izvršioci zločina. U masovnoj grobnici u mjestu Kamen kod Glamoča poslije rata je pronađeno 108 tijela, za čije ubistvo još niko nije optužen – ističe Kojić.

Odlično obavešteni izvori “EuroBlica” otkrivaju da se u krivičnoj prijavi koju je MUP RS sredinom 2006. predao Tužilaštvu BiH protiv 16 generala Hrvatske vojske i HVO, koji se sumnjiče za zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština, na vrhu liste osumnjičenih za zločine u Glamoču nalazi penzionisani general HV Ljubo Ćesić Rojs.

Prema navodima iz prijave, postoje brojne izjave svedoka da je Ćesić lično učestvovao u likvidacijama zarobljenih srpskih civila i vojnika u okolini Glamoča, te da je bio prisutan kada su pripadnici jedne jednice iz sastava 7. gardijske brigade ubili 5 zarobljenih Srba u blizini prevoja Mliništa, među kojima se nalazio i potpukovnik VRS Radoslav Lakić.

Podsećamo da je “EuroBlic” prije nekoliko dana objavio delove izjave koju je Ćesić nedavno dao za jednu hrvatsku televiziju, kada se otvoreno hvalio kako je on lično spalio dva šlepera dokumentacije i ratnih planova regularnih jedinica Hrvatske vojske u operacijama u BiH 1995. godine.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *