Rajčević: Potrebna sinergija naučnoistraživačke i poslovne zajednice

Društvo

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević smatra da je, radi ekonomskog rasta i razvoja Srpske, potrebno ostvariti kvalitetnu sinergiju naučnoistraživačke i poslovne zajednice.

 

Rajčević je rekao novinarima u Banjaluci da poslovna zajednica u Republici Srpskoj treba da odgovori na pitanje kakvi su joj profili visokoobrazovanih kadrova potrebni.

 

On je naveo da bi se, u skladu s tim, mogle preduzeti mjere revizije upisne politike za sljedeću akademsku godinu i usmjeravanja sistema visokog obrazovanja.

 

– Cilj nam je da napravimo sinergiju u okviru koje će se ispred naučnoistraživačke zajednice pojavljivati određene inovacije, patenti i sve što domaći poslovni subjekti i poslovna zajednica mogu koristiti u komercijalne svrhe – rekao je Rajčević nakon sastanka sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske o realizaciji ciljeva iz Programa ekonomskih reformi Srpske za period 2019/2021. godine.

 

On kaže da je planirano da se već naredne godine inicira osnivanje naučnoistraživačkih centara koji će biti u funkciji saradnje sa privrednicima i iz kojih će se izroditi neke kvalitetne poslovne ideje i modeli radi ekonomskog rasta.

 

Rajčević je naveo da Ministarstvo razmatra i kako da podigne svijest o važnosti korištenja pretpristupnih fondova EU za finansiranje kvalitetnih domaćih projekata.

 

– U tom smislu ostvarićemo saradnju sa finansijerima, prije svega Evropskom komisijom i Delegacijom EU u BiH – rekao je Rajčević.

 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je da je poslovna zajednica svjesna da odlazak kvalitetnih radnika može da bude spriječen povećanjem plata i cijene rada, ali da je na tom planu, uz smanjenje poreza i doprinosa i povećanje produktivnosti, potrebno uvođenje novih tehnologija, u šta godinama nije ulagano.

 

– Treba da ostvarimo dobru saradnju sa resornim ministarstvom i da naučnoistraživačke organizacije i domaće stručnjake u visokom obrazovanju iskoristimo kako bismo kreirali neke nove proizvode na tržištu – rekao je Škrebić.

 

On je ponovio da je privredi Srpske potreban veći tehnološki stepen razvoja koji nije moguć bez uvezivanja privrede i visokoobrazovnih institucija.

 

– Moramo školovati kadar potreban privredi koji možemo zaposliti”, ocijenio je Škrebić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *