U šest godina “Plavi telefon” zazvonio više od 9.000 puta

Društvo

Plavi telefon 18. februara obilježava šest godina postojanja. Danas, nakon šest godina od pokretanja linije, Plavi telefon je zazvonio preko 9 000 puta, a preko 70% poziva prema Plavom telefonu je bilo upućeno od strane djece i mladih.

 

Više od 90 volontera je prošlo obuku za savjetnika na Plavom telefonu i na taj način se stavili na raspolaganje svakom djetetu u Bosni i Hercegovini.

 

Plavi telefon je usluga Udruženja “Nova generacija”, koja je pokrenuta 18. februara 2013. godine sa željom da bude na usluzi djeci koja se suočavaju sa nekim od oblika nasilja i žele anonimno da ga prijave.

 

S obzirom na pozivanja djece koja nisu žrtve nasilja, ali imaju problem koji ih muči i žele sa nekim da razgovaraju o tome, usluga Plavog telefona je proširena i na pružanje podrške i savjeta, svoj djeci u Bosni i Hercegovini koji imaju problem koji ih muči, a trenutno ne vide rješenje istog.

 

Zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom Mtel, pozivi prema Plavom telefonu su potpuno besplatni bez obzira iz koje mreže u BiH ostvaruju pozive. Besplatan broj savjetodavne linije je 080 05 03 05, a linija je aktivna svakim radnim danom od 09 do 17h.
Osim putem telefona djeca mogu da se obrate i e-mailom, preko web stranice www.plavitelefon.ba, na kojoj mogu da pronađu i korisne informacije o različitim temama.

 

Informacije o Plavom telefonu se mogu naći i na FB profilu „Plavi telefon BiH“, a od danas i na Instagram profilu „plavi_telefon_bih“.

 

Rad linije je podržan i od strane Mediaboarda, Metromedie, Ježurka, ali i ostalih pojedinaca koji su prepoznali važnost postojanja ovakve linije, te su pružili podršku u skladu sa svojim mogućnostima.

 

“Nadamo se da će u budućnosti rad Plavog telefona biti još više prepoznat, te da ćemo dobiti potrebnu podršku za realizaciju našeg cilja, da Plavi telefon bude dostupan 24 sata i da svako dijete u BiH zna za broj Plavog telefona”, saopšteno je iz Nove generacije.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *