HAOS U TIRANI: Demonstranti palili gume i baklje oko parlamenta, htjeli da prekinu sjednicu vlade (FOTO/VIDEO)

Društvo Region

Pristalice opozicije u Albaniji ponovo su se večeras okupile u Tirani, gdje su ispred zgrade parlamenta bacali baklje i zapalili automobilske gume kako bi spriječile poslanike vladajućih stranaka da uđu u zgradu.

 

Policija je uspjela da potisne učesnike protesta. Uz demonstrante na trgu ispred zgrade parlamenta, nalaze se i poslanici opozicije, koji traže prekid plenarne sjednice.

 

Parlament je trebalo da zasjeda u četvrtak, ali je sjednica pomjerena kako bi se izbjegle ranije najavljene demonstracije.

 

 

Pristalice opozicije su onda promijenile plan i proteste organizovale danas.

 

 

Opozicija predvođena Demokratskom partijom tvrdi da je ljevičarska vlada premijera Edija Rame korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

 

Opozicioni poslanici traže od vlade da ustupi mjesto prelaznoj vladi i raspiše vanredne izbore.

 

 

Vladajući socijalisti imaju 74 poslanika u parlamentu od 140 mesta.

 

Albanska opozicija od 21. februara ne učestvuje u radu parlamenta, nakon što je lider najveće opozicione stranke Demokratske partije Ljuljzim Baša dostavio potpisane izjave poslanika kojima se odriču svojih mandata.

 

 

Protesti u Albaniji su održani i ranije tokom nedjelje kada su demonstranti pokušali da upadnu u kancelariju predsjednika vlade Albanije i kada je došlo do sukoba s policijom u kojima je povrijeđeno više desetina učesnika, novinara i policajaca.

 

Agencije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *