Banjalučkim odbornicima umjesto 790 naknade od 620 KM

Društvo

Odbornici Skupštine grada ubuduće će za svoj rad, umjesto dosadašnjih 790 KM, dobijati naknadu od oko 620 KM, odnosno 170 KM manje, stoji u Prijedlogu odluke o dodatku odbornicima Skupštine grada i naknadama članovima radnih tijela parlamenta.

Potvrdio je ovo juče za “Nezavisne” Aleksandar Petković, odbornik SDS-a i član Komisije za budžet i finansije, nakon jučerašnjeg sastanka. Ovaj prijedlog naći će se na narednom skupštinskom zasjedanju, koje će biti održano u četvrtak.

Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada, rekao je da se smanjenje odborničkih naknada radi po usklađivanju s aktuelnim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

“Prema ranijem zakonu, odbornička naknada se mogla obračunati u iznosu do 65 odsto od prosječne plate zaposlenih u Gradskoj upravi, ne računajući plate funkcionera, što je iznosilo oko 700 KM. Prema novom zakonu, ovaj postotak je smanjen na do 50 odsto”, rekao je Balaban.

Draško Stanivuković, odbornik PDP-a, koji se odrekao svoje odborničke naknade, takođe potvrđuje da će doći do smanjenja odborničkih naknada.

“S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, koja je veoma teška i neizvjesna, mislim da je i logično da naknade budu manje. Smatram da bi odborničke naknade trebalo da budu u visini najniže plate, a to je 370 KM”, istakao je Stanivuković.

Momčilo Antonić, odbornik SNSD-a i član Komisije za budžet, kaže da nije protiv toga da se smanje odborničke naknade, a njegov stranački kolega Nenad Talić rekao je da je dobar dio naknada uvijek davao u dobrovoljne svrhe.

Prema aktuelnom Zakonu o lokalnoj samoupravi predviđeno je da Skupština grada može imati dva potpredsjednika, što je prihvaćeno na sjednici parlamenta 5. decembra.

Radna tijela

Po novom poslovniku Skupštine grada broj radnih tijela smanjen je sa 24 na 14.

Budimir Balaban, predsjednik gradskog parlamenta, rekao je da naknade članovima radnih tijela koje su u iznosu od 40 KM vjerovatno ostaju nepromijenjene.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *