Sindikalci organizuju proteste zbog minulog rada

Društvo

Sindikat MUP-a organizovaće proteste na dan održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS, saznaje ATV.

U ovom sindikatu ne prihvataju smanjenje plata po osnovu minulog rada.

Kad Vlada u Skupštinu bude slala Izmjene i dopune zakona o platama Ustavnom sudu RS poslaće inicijativu za ocjenu ustavnosti pojedinih članova.

Protesti će biti održani 21. decembra na ulici, ispred zgrade Narodne skupštine RS.

Sindikat uprave RS ocijenio neprihvatljivim smanjenje plata po osnovu minulog rada. Oni takođe idu na protest na dan posebne sjednice Narodne skupštine RS.

Takođe će poslati Ustavnom sudu Republike Srpske zahtjev za ocjenu ustavnosti određenih članova Zakona o platama.a napominju da će uskoro policiji uputiti zahtjev za organizovanje protesta.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Tomislav Vrhovac rekao je danas u Banjaluci da je za ovaj sindikat neprihvatljiv Prijedlog budžeta Srpske za narednu godinu, jer je predviđeno umanjenje obračuna minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto, te da će zbog toga biti organizovan javni protest.

“Sindikati se nisu uspjeli dogovoriti sa Vladom Srpske i postići kompromisno rješenje kojim bi bile zadovoljne sve strane. Plate zaposlenih koje se finansiraju iz budžeta su izuzetno niske i nedopustivo je dodatno umanjenje”, rekao je novinarima Vrhovac, nakon sjednice Sindikata uprave.

Sindikat uprave Republike Srpske usvojio je i zaključke, među kojima je da se ne prihvata smanjenje plata zapsolenih u javnoj upravi.

Ovaj sindikat najavio je da će sa ostalim sindikatima budžetskih korisnika organizovati javni protest u pokretu uoči sjednice Narodne skupštine Srpske na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu budžeta za narednu godinu.

Predstavnici ovog sindikata pozvali su Vladu Srpske da nastavi sa razgovorima o platama budžetskih korisnika.

Radnici u prosvjeti i pravosuđu su takođe odlučili da idu u proteste.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *