Sramotni odlazak Meddžide Kreso

Društvo

Iza tobožnje velike brige Medžide Kreso o bošnjaštvu i BiH, skrivao se sitni interes, vlastiti biznis i želja da se funkcija drži do posljednjeg trenutka radnog vijeka.

Kada je prije 12 godina stala na čelo Suda BiH, od Meddžide Kreso očekivalo se da bude osoba s velikim moralnim autoritetom i kredibilitetom, koja će uspostaviti visoke standarde pravosudne prakse.

No, naročito tokom drugog šestogodišnjeg mandata sutkinje, koja je 1947. godine rođena u Bijeljini, politička poslušnost prema pojedincima iz vrha SDA, nepotrebna čangrizavost i želja da se opstruira svaka ozbiljnija suverenost Suda BiH, počeli su da izbijaju u prvi plan njenog posla.

Etničko čišćenje Suda od nepodobnih Srba i Hrvata pretvorilo se i u mobing pojedinih Bošnjaka koji se politički nisu uklapali u njene okvire.

Pokušaj da pod stare dan postane dio šejh-struktura i ta vrsta hodanja i nekonstantnosti, učinili su od nje osobu koje se pošteni ljudi i profesionalci boje.

Dodatno, pitanja kako je u samo godinu-dvije porodica Kreso mogla postati vlasnikom dva superskupa stana u centru Sarajeva te neke morske nekretnine u susjednoj Hrvatskoj (uz postojeće kuće u Sarajevu) počela su izazivati sumnju odakle toliki novac.

Transkripti koji je ozbiljno kompromitiraju u neprofesionalnom dijalogu s kolegama iz regiona, tek su sitnica pri onima zbog kojih će disciplinski i krivično odgovarati: kao predsjednica Suda BiH, koja treba biti primjer legalnosti, ona je uhvaćena u zloupotrebi službenog položaja na način nepoštovanja javnog konkursa i zapošljavanja preko protekcije u instituciji na čijem je čelu.

Zato se slobodno može reći da se iza tobožnje velike brige o bošnjaštvu i BiH, skrivao sitni interes, vlastiti biznis i želja da se funkcija drži do posljednjeg trenutka radnog vijeka.

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *