“Pecka” visitor centar – selo za život po mjeri čovjeka! (VIDEO)

Društvo

Film o Vizitor centru Pecka govori o radu domaćih entuzijasta i organizaciji koja se bavi održivim razvojem ruralnih područja. Centar za posjetioce Pecka promovišu kao turističku destinaciju pogodnu za pješačenje, penjanje, planinarenje, biciklizam i gljivarenje, a na taj način stvaraju mogućnosti za plasman domaćih proizvoda i ponudu turističkog smještaja u domaćinstvima.

Centar za posjetioce Pecka se nalazi u mjestu Gornja Pecka, u opštini Mrkonjić Grad, nedaleko od regionalnog puta koji kroz Baraće vodi ka Glamoču.

Centrom za posjetioce upravlja udruženje za podršku održivom razvoju Greenways na čelu sa Borom Marićem. Smješten je u zgradi stare škole koja je obnovljena kroz projekat za razvoj turizma “Žitni put”, finansiran sredstvima Evropske unije.

{youtube}EYRAzVt3d84{/youtube}

Film je snimljen u produkciji Udruženja za promociju kontrolinga ICV, koje snima kratke dokumentarne filmove o primjerima i modelima socijalnog preduzeća. Ova društveno korisna oblast je odavno poznata u razvijenim zemljama Zapadne Evrope.

Samozapošljavnje, socijalna inkluzija marginalizovanih grupa, briga o drugima, smanjene državnih izdavanja za socijalnu pomoć, neke su od prednosti koji ovaj vid preduzetništva donosi ukupnom društvu.

-To nikako nisu urbane sredine, pogotovo ne za djecu. To je neki stil života koji želim da živim. Ne želim više da čekam. Ne želim da idem iz ove zemlje. Vjerujem u ove ljude. Vjerujem u ovu zemlju. Zbog toga sam se odlučio da se, doslovno, preselim u selo i da radim tu.

Boro Marić,član Udruženja “Zelene staze”.

Nedavno je od strane Via Dinarica projekta odobren prijedlog projekta za finalizaciju uređenja Centra za posjetioce Pecka.
Time su postali dio velike mreže koja sa tri mega-rute povezuje cijele Dinaride. Projekat su pisali u partnerstvu sa Opštinom Mrkonjić Grad, Turističkom organizacijom RS, Centrom za životnu sredinu, Turističkom agencijom Zepter Passport i Planinarsko-alpinističkim klubom Summit.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *