Znate li ko je rekorder BiH u žderanju “bijelog hljeba”!?

Politika

Plate, paušali, honorari, članstva u komisijama, dodaci, plaćeni računi i telefoni… Kad se jednom dočepaju ovih privilegija, izabranici bh građana teško se odriču lagodnog života koji im za malo truda donosi mnogo.

Najcrnja stvar u čitavoj priči je takozvani bijeli hljeb – naknada koja domaćim političarima omogućava da ništa ne rade a imaju visoka primanja i nakon odlaska s funkcija.

Centar za istraživačko novinarstvo je prošle godine kreirao veliku bazu podataka o korištenju ”bijelog hljeba”, imenima funkcionera koji po tom osnovu primaju novac i pomalo nevjerovatnim iznosima koje liježu na račune pojedinaca.

Rekorder u jedenju bijelog hljeba je Mirko Okolić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH koji je za četiri godine inkasirao 108.933,73 KM!

Rođen je 1957. godine u Glogovici kod Doboja. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka 1989. godine, a osamnaest godina kasnije i magistrirao na Fakultetu poslovne ekonomije u Banjaluci.

Do ulaska u politiku bio je i direktor autobuske stanice i preduzeća Autokomerc Doboj.

Član je Srpske demokratske stranke (SDS) od njenog osnivanja 1990. godine. Okolić je potpredsjednik Općinske organizacije SDS-a Doboj i član Skupštine SDS-a. On je bio i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na ime ”bijelog hljeba” dobio je cijelih 108.000 konvertibilnih maraka i po tome je apsolutni rekorder.

Okolić je po isteku prava na ”bijeli hljeb” pronašao novi posao. Od 2015. godine je šef Kabineta gradonačelnika Doboja. Dok se vode političke bitke oko ukidanja ove povlastice, njegov primjer ostaje simbolom ozakonjenog apsurda koji najbolje ilustruje stvarnu sliku nakaradnog sistema u BiH koji je usmjeren protiv interesa većine građana.

CIN/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *