Rok za legalizaciju objekata do 31. decembra

Društvo

Produženje roka za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata u Srpskoj neće biti, izričiti su u Ministarstvu za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo. Vlasnici i investitori imali su, kažu u ministarstvu, pune tri godine da podnesu zahtjev za legalizaciju.

Država neće rušiti objekte, ali ni vlasnici neće mirno spavati.

“Za objekte gdje vlasnik ne podnese zahtjev za legalizaciju takvi objekti, odnosno investitiori su izloženi volji službenih lica, znači nadležnih služebnih organa i komšija i drugih lica da u svakom momentu mogu pokrenuti postupak za uklanjanje bespravno izgrađenog objekta”, rekao je pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Miladin Gaćanović.

Stotine zahtjeva, u posljednjih nekoliko dana, predaju Banjalučani na šaltere za legalizaciju. Čekanje u redovima, gužve, neizbježne su pet dana do kraja isteka roka.

I oni koji su već duboko zagazili u proces legalizacije, poput Banjalučanina Nenada Kremenovića, žale se na cijene.

“Nije ništa posebno komplikovano sem što su veliki izdaci. U ovim uslovima života penzioneri i slabo imućni ljudi, to je ipak, ne radi se o 100 nego nekoliko stotina maraka. Sama priprema dokumentacije košta preko nekolko stotina maraka”, rekao je Nenad Kremenović.

“Do sto kvadrata naknada za legalizaciju je 100 maraka, do 200 kvadrata to je 500 maraka, 300 kvadrata 1000 maraka, 400 kvadrata bruto 2000 maraka”, rekao je šef Odsjeka za legalizaciju Vuk Višekruna.

Iz Ministarstva građevinarstva apeluju na vlasnike nelegalnih objekata da do 31. decembra predaju zahtjev za legalizaciju, lično ili poštom. Kažu, to im je posljednji voz.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *