Vigemark: BiH bi do 2025. trebalo da bude bez mina

Društvo

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas da BiH i dalje ima najveći broj zaostalih mina, ali da se radi na tome da do 2025. bude potpuno očišćena.

 

– Početkom ove godine usvojena je nova Strategija za deminiranje 2018-2025. i zadovoljstvo mi je da će EU sa svoje strane pružiti podršku realizaciji ovih aktivnosti sa sredstvima od 10 miliona evra – rekao je Vigemark danas na prezentaciji godišnje analiza protivminskih akcija Oružanih snaga BiH za 2018. godinu.

 

Prezentacija je održana na deminerskom radilištu – Koridor Pet ce, Mostar jug, Buna četiri i pet – u organizaciji Operativne komande Oružanih snaga BiH.

 

Vigemark je naglasio da te aktivnosti, prije svega, doprinose bezbjednosti građana, obradi poljoprivrednih zemljišta, ali utire se put i značajnim projektima za budućnost poput Koridora “Pet ce”.

 

On je dodao da ove aktivnosti predstavljaju sjajan primjer saradnje različtih aktera vojne i civilne komponente, pa i političke.

 

Zamjenik načelnika zajedničkog štaba za operacije Oružanih snaga BiH Ivica Jerkić rekao je da je ova aktivnost prilika da Oružane snage prezentuju svoje aktivnosti, podsjetivši kako je deminiranje jedna od pet najvažnijih zadaća definisanih Zakonom o odbrani BiH.

 

– Dva odsto teritorije BiH još je zagađeno minama, a nova strategija deminiranja kaže da bi taj posao trebalo da završe do 2025. godine. Da bi se to dogodilo svi zajedno moramo raditi – rekao je Jerkić.

 

Komandant operativne komande Oružanih snaga BiH Radovan Ilić izjavio je da je plan deminiranja za 2018. godinu realizovan 94 odsto, te da su pokazatelji i za prva tri mjeseca ove godine jako dobri.

 

Na prezentaciji su predstavljeni postignuti rezultati u procesu protivminskih akcija u protekloj godini, a prisutni su imali priliku vidjeti korištenje drona u novoj metodi izviđanja minsko-sumnjivih terena, kao i prikaz opreme koju koriste deminerske jedinice Oružanih snaga BiH.

 

Analizi protivminskih akcija prisustvovali su predstavnici Ministarstva obrane BiH, Oružanih snaga BiH, civilnih struktura vlasti u BiH, vojno-diplomatski predstavnici u BiH i predstavnici deminerskih firmi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *