Ministarstvo odbrane BiH povuklo odluku o zabrani angažovanja Trećeg puka

Društvo

Ministarstvo odbrane BiH stavilo je van snage odluku o angažovanju pripadnika Oružanih snaga na ceremonijalnim aktivnostima u povodu 9. januara u RS.

Ministarstvu odbrane su danas stigla dva pisma, od NATO štaba u Sarajevu i od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Brigadni general Žizel Vilc, komandant NATO štaba Sarajevo podržava 8. januar, ali je sporan angažman pripadnika dan poslije, 9. januara, a predsjedavajući Predsjedništva Ivanić, član Vrhovne komande, uputio je zahtjev za angažman počasne čete OSBiH za odavanje počasti, na 9. januar.

Situacija je nezavidna jer moraju da poslušaju Vrhovnu komandu, a s druge strane imaju stav NATO štaba koji je uključen u proces reforme odbrane.

– Iz tog razloga Ministarstvo je stopiralo i stavilo van snage dio odluke koji se odnosi na 9. januar i uputilo Predsjedništvu BiH sve ove činjenice na razmatranje i donošenje konačne odluke. Ministarstvo i nije kompetentno da u ovoj situaciji donosi odluku pored Vrhovne komande, izjavila je za medije Uma Sinanović iz MO BiH.

Ivanić: Treći puk će prisustvovati obilježavanju Dana Republike

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ponovio je večeras u Banjaluci da nema informaciju da je Ministarstvo odbrane BiH donijelo odluku da ne dozvoli da bilo ko od pripadnika Oružanih snaga BiH učestvuje u programu obilježavanja Dana Republike Srpske.

-Ponavljam, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka prisustvovaće manifestaciji, ja sam to rješenje našao, a kakvo je, vidjećete ovih dana, poručio je Ivanić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *