Paljenjem badnjaka ispred hramova najavljen dolazak Božića

Društvo

Patrijarh srpski Irinej predvodio je tradicionalno osveštavanje i paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save, kao i liturgiju u kripti hrama poručujući okupljenjima da se polaže sveto drvo koje je nagoveštavalo onoga koji će doći – Spasitelja.

-Paljenje badnjaka je drevni običaj uoči Božića, najvećeg praznika, rekao je patrijarh okupljenima čestitajući im Badnji dan i Božić.

Taj običaj koji smo primili od naših predaka i ostavljamo onima koji dolaze, obijasnio je patrijarh.

-Nalažemo čvrsto i jako drvo koje razvija veliku toplotu, a sve to je Božiji, simbol osvetljenja i zagrevanja duhom svetim. Na ovaj način izražavamo našu veru i predanje koje je nasleđeno, rekao je patrijarh.

Vladika banjalučki Jefrem služio je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci večernju službu i osveštao badnjak, a ovom obilježavanju Badnje večeri prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Obraćajući se okupljenim vjernicima, vladika je rekao da je ova večernja služba uvod u božićno praznovanje.

-Šest nedjelja smo postili i pripremali se za Badnji dan, čistili svoj dom, ali i dom duše svoje, srce svoje, um i cijelo biće svoje od svega što čovjeka čini grešnim, dodao je vladika.

Vladika Jefrem je istakao da se na taj način dočekuje najveći gost kojeg je zemlja ikad dočekala – Isus Hrist, koji je došao da spasi čovjeka izgnanog iz raja.

Nakon večernjeg bogosluženja, u porti crkve Svete Trojice obavljeno je nalaganje badnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *