Novinska agencija objavila podatak koji Srpska ne priznaje

Društvo

Koliko stanovnika živi u Republici Srpskoj dugo je bila tema oko koje su se više sporili političari nego demografi, a zabuna je ostala i nakon što su svoje podatke objavile institucije za statistiku na nivou RS i BiH.

Naime, Novinska agencija Republike Srpske (Srna) je juče, prateći proslavu povodom 25. godišnjice Republike Srpske, prenijela podatke koje zvaničnici u Srpskoj ne priznaju!

Agencija za statistiku BiH navodi da je u Srpskoj 2013. živjelo 1.228.423 stanovnika, ali Srna tokom izvještavanja sa proslave ne koristi čak ni taj konačan podatak već preliminaran, po kojem je u Srpskoj navodno bio popisan 1.326.991 građanin BiH!

S druge strane, podaci Republičkog zavoda za statistiku RS kažu da, prema popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, u Srpskoj ima 1.170.342 stanovnika, što je za 156.649 stanovnika manje u odnosu na preliminaran, a 58.081 građanin manje u odnosu na zvaničan podatak koji je ranije objavila Agencija za statistiku BiH.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH proveden je od 1. do 15. oktobra 2013, a Srpska je odbacila rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH, jer nisu vjerodostojni.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *