Obilježeno 27 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj

Društvo

U mjestu Miljevići u Istočnom Sarajevu danas je obilježeno 27 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

 

Ovaj događaj se od 2017. godine obilježava se u naselju Miljevići umjesto na mjestu gdje se napad dogodio u Sarajevu, da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

 

Obilježavanje, koje je organizovao Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima, nakon čega su položeni vijenci kod centralnog Spomen-krsta.

 

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine, predstavnici Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te članovi porodica nastradalih pripadnika JNA.

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je da, i nakon višegodišnjih pokušaja da se ovaj zločin obilježi na mjestu na kom je i počinjen, to nije moguće.

 

Milunović je dodao da, prema dosadašnjem radu Tužilaštva, ne vjeruje da će biti procesuirani zločinci, ali i ako se procesuiraju da će to biti minimalne kazne.

 

– Ubijane su osobe koje nisu bile osposobljene za borbu što se sukobi sa svim odredbama Međunarodnog ratnog prava. Čak je i general Mekenzi u svojim Memoarima naveo da je vidio kako su pripadnici teritorijalne odbrane pucali u lica u civilnim vozilima, koji su bili u sastavnom dijelu te kolone – naveo je Milunović.

 

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić smatra da s u do današnjeg dana trebali biti procesuirani zločinci koji su odgovorni za napad na pripadnike JNA, koji su trebali nakon dogovora sa tamošnjim vlastima mirno napustiti Sarajevo.

 

-Otvorena je istraga i ono što ja mogu da kažem je da je postupajući tužilac, koji je dobio taj predmet, već preduzeo mjere i radnje na provodjenju istrage. Republičkom centru su predati materijalni dokazi i obavljeni su razgovori sa svjedocima koji će biti dostupni tužiocu – rekao je Kojić.

 

Kojić je smatra da su glavni krivci za ovaj zločin najviše pozicionirani vojni, policijski i politički rukovodioci tadašnje BiH i dodao je da nema povjerenja u današnji sistem.

 

Pripadnik JNA Slobodan Bojanić rekao je da su se nadali da će preći na svoju stranu bez problema, međutim pokušaj prelaska je bio bez ikakvog obezbjeđenja, nakon čega je i uslijedio napad.

 

-Pucnji su se čuli stalno, mislili smo da se puca okolo, međutim kad smo shvatili da je blizu nas bilo je kasno. Oni su nas opkolili i nismo mogli ništa da uradimo. Istjerali su nas iz vozila, uzeli oružje, povaljali po betonu i počeli pucati. Razočaran sam što sve manje ljudi dolazi na obilježavanje ovog zločina, i imam utisak da se niko ne trudi da se ovaj događaj pomene i da se kazne zločinci – rekao je Bojanić.

 

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika JNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika JNA je zarobljeno.

 

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta, a zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *