Voda prijeti da odnese most u Čelincu

Društvo

Rijeka Vrbanja u Čelincu dostiže svoj maksimum i prijeti da se izlije iz korita.

 

Branimir Milinković iz Civilne zaštite Čelinac potvrdio je za Mondo da voda prijeti da odnese privremeni pješački most.

 

“Nije dobro. Ako se to desi biće haos”, kratko nam je rekao on i dodao da Jošavka ima tendenciju pada.

 

Obilne kišne padavine izazvale su poplave u dijelovima Čelinca, a situacija se, kako saznajemo na terenu, mijenja iz sata u sat.

 

Na nekim dijelovima puta Čelinac – Prnjavor izlila se Jošavka, dok je na drugim nabujala Vrbanja, te je gotovo pred izlijevanjem.

 

U Čelincu su od jutros evakuisane dvije osobe i stoka sa poplavljenog imanja, a jedna osoba je u Čelincu evakuisana juče.

 

 

Za sada nema preciznih podataka koliko je domaćinstava u ovoj opštini poplavljeno, a ekipe civilne zaštite su na terenu i tvrde da čine sve da spriječe značajnija plavljenja.

 

“Na terenu su i čamci, te ekipe obučene za spasavanje”, rekli su nam ranije iz CZ.

 

Prema riječima Branimira Milinkovića iz Civilne zaštite Čelinac, oko 13 sati Jošavka je bila u blagom opadanju, te je put, koji je na momente bio obustavljen ili otežan za saobraćaj, trenutno prohodan.

 

“Situacija varira iz sata u sat. U tri navrata danas, put je bio neprohodan oko 30 minuta, zbog izlijevanja Jošavke. Ima i poplavljenih domaćinstava, ali niko nije životno ugrožen. Materijalnih posljedica će biti, ali to ćemo još procijeniti kasnije, kada se situacija smiri”, kazao je Milinković za Mondo.

 

Stanovništvo u najkritičnijim područjima već evakuiše donje dijelove kuća i strahuje da će im voda ući u kuće i pomoćne objekte.

 

“Zabrinuti smo. Sinoć je kiša malo smanjila intezitet, te smo imali koliko-toliko mirnu noć, ali je jutros ponovo pojačala”, ispričala nam je jedna mještanka Čelinca.

 

Na putu Banjaluka – Čelinac u mjestu Zeleni vir voda iz vještačog jezera izlijeva se preko pruge na pravcu Doboj – Banjaluka i mogla bi da prouzrokuje prekid željezničkog saobraćaja.

 

Vrbanja je za sada u koritu ali građani su zabrinuti zbog obilnih padavina koje su najavljene za danas, i sutra. Kritično je u mestu Bojići gdje se izlila reka Jošavka, koja je poplavila više domaćinstava.

 

Čelinčani su zabrinuti i kažu da očekuju najgori scenario, ako kiša ne prestane.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *