Kecman: Pojačane kontrole rada na crno u Banjaluci

Društvo

Inspekcija rada prošle godine obavila je 750 kontrola, od čega se najviše – blizu 500 odnosilo na nadzor nad primjenom propisa radnih odnosa i zaštite na radu kod preduzetnika.

Zbog učinjenih prekršaja kontrolisanim subjektima u prošloj godini izdata su 93 prekršajna naloga, kojim su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 180.850 KM.

Inspekcija rada je prevashodno bila usmjerena na suzbijanje rada na crno, te je tokom prošlogodišnjih kontrola zatečeno 95 neprijavljenih radnika. Poslovi u kojima su najčešće zatečeni radnici na crno bili su u oblastima trgovine i ugostiteljstva, a nisu rijetkost ni u drugim privrednim granama poput građevinarstva i prehrambene industrije.

Takođe, kontrolisane su i plate i naknade plata, zatim otkazi ugovora o radu, prekovremeni rad i zaštita radnika na radu.

-Kontrole rada na crno su obavljane i u poslijepodnevnim i večernjim časovima, kao i vikendom i često u saradnji sa ostalim inspekcijama, posebno sa tržišnom inspekcijom, ali i sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Važno je istaći da su samostalne inspekcijske preglede obavljala tri inspektora rada od kojih jedan inspektor, uglavnom, obavlja inspekcijske preglede iz oblasti zaštite na radu – kazao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove, Janko Kecman.

Prema njegovim riječima, ostvareni su efikasniji rezultati u radu ove inspekcije u odnosu na protekle godine.

-Poslovna disciplina kontrolisanih privrednih subjekata se povećava o čemu svjedoči manji broj donesenih rješenja o otklanjanju nepravilnosti u poslovanju za skoro 30 odsto u odnosu na 2015. godinu – zaključio je Kecman.

Kontrole u zimskom periodu

Inspekcija rada u zimskom periodu obavlja i kontrole temperature u poslovnim prostorima. Tokom januara, u dva slučaja utvrđene su nepravilnosti zbog neadekvatnih uslova za rad u pogledu radne temperature.

-Imali smo prijavu da je hladno u radnim prostorijama. Inspektori su izašli na teren i naložili poslodavcima da angažuju ovlaštenu organizaciju sa licencom i izvrše ispitivanje mikroklimatskih uslova u poslovnim i pomoćnim prostorijama objekta. Oba postupka su u toku – naglasio je Kecman.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *