Oružane snage BiH dobile 20 vozila od SAD

Društvo

Svečana primopredaja 20 višenamjenskih motornih vozila “hamvi” koje je Vlade SAD donirala Oružanim snagama BiH održana je danas u kasarni Rajlovac kod Sarajeva.

 

Ministar odbrane u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Marina Pendeš izjavila je da ta donacija pokazuje opredijeljenost SAD partnerstvu prema BiH, a doprinijeće operativnosti Oružanih snaga BiH, prenose federalni mediji.

 

“To se može odnositi na izvršavanje zadaća koje su utemeljene Zakonom o odbrani BiH, bez obzira da li je riječ o mirovnim misijama, pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa ili vojnim vježbama”, dodala je Pendeševa.

 

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović istakao je da današnja ceremonija predstavlja jasan pokazatelj SAD da u svakom trenutku budu na raspolaganju u procesu modernizacije i unapređenja kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH.

 

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson naveo je da mu je zadovoljstvo obilježiti još jedan korak koji znači napredak Oružanih snaga BiH, koje su se pokazale kao dobar partner članicama Natoa i u globalnoj borbi protiv terorizma.

 

“Današnja donacija će još više doprinijeti njihovoj interoperabilnosti sa Nato saveznicima, ali i spremnosti da odgovore na prirodne katastrofe i druge zadatke u BiH”, naglasio je Nelson.

 

Pendeševa je zahvalila američkoj Vladi za donaciju i nakon ceremonije uručila zahvalnicu ambasadoru Nelsonu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *