Automobili na trotoarima, pješaci moraju po ulici

Društvo

Veliki broj poslovnih i ugostiteljskih objekata u gradu nema dovoljno velike parking prostore da primi sve kupce i goste, zbog čega se vozači nerijetko parkiraju gdje stignu, zauzimajući obližnja privatna dvorišta, zelene površine te pješačke i biciklističke staze.

Građani smatraju da je jedan od razloga za takvo ponašanje vozača i ljenost jer su, kako kažu, garaže tržnih centara često poluprazne, a trotoari oko njih puni vozila. Time se ugrožava i bezbjednost pješaka.

Milka Jović, koja stanuje u Lazarevu, kaže da joj posebno smeta što svaki očišćeni dio trotoara vozači tokom zime koriste za parkiranje pa su pješaci prisiljeni da idu vrlo klizavom prometnom saobraćajnicom.

Branimir Papić, šef Odsjeka za parkinge i garaže, kazao je da je najveći broj ovakvih prekršaja evidentiran tokom vikenda, kada se brojni vozači parkiraju na ulaze garaža koje se nalaze u privatnom vlasništvu.

Oliver Gačić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Obilićevo 1, slaže se da problem postoji.
“Naselje Obilićevo ima nekoliko tržnih centara i drugih ugostiteljskih objekata koji nemaju dovoljno parking mjesta, zbog čega se građani parkiraju i u privatna dvorišta”, istakao je Gačić.

Saša Dragoljić, predsjednik Savjeta MZ Centar 2, istakao je da se najveće gužve stvaraju u ulicama Ante Jakića i Sime Matavulja, gdje postoji osam ugostiteljskih objekata u blizini i jedan tržni centar.

“Najveći je problem za stanare okolnih zgrada. Primamo žalbe svaki dan”, istakao je Dragoljić.
Ova situacija izražena je i u novijem dijelu naselja Starčevica, gdje dovoljno parking prostora nemaju ni stanari okolnih zgrada.

“Ako se ovako nastavi, problem će da kulminira”, istakao je Đorđe Knežević, predsjednik Savjeta MZ Starčevica. Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kazao je da u toku izgradnje poslovnih prostora treba pooštriti kriterijume.

“Postoji saobraćajna nekultura jer se veliki broj potrošača iz tržnih centara ne želi parkirati u podzemne garaže na drugom ili trećem nivou, zbog čega oni ostaju poluprazni, a okolni kolovozi i trotoari zakrčeni automobilima. U ovom slučaju trebalo bi angažovati stručno lice koje će regulisati parkiranje”, istakao je Jaćimović.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *