Ministarstvo: Stanić iznio netačne tvrdnje o nabavci opreme

Društvo

Nakon što je Slobodan Stanić, član socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a i bivši ministar zdravlja RS, iznio niz optužbi za navodne zloupotrebe pri opremanju Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, danas je stigao žestok odgovor.

 

Istina, Staniću nije odgovorio aktuelni ministar Alen Šeranić, kojem je, kako se izrazio na jučerašnjoj pres konferenciji, “bacio rukavicu”, nego služba za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

 

– Stanić je na pres konferenciji izneo potpuno netačne i paušalne tvrdnje. Realizacijom projekta „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU bolnica Istočno Sarajevo“, po principu „ključ u ruke“ izgrađena je savremena funkcionalno osmišljena bolnica, opremljena novom svremenom medicinskom opremom najpoznatijih svjetskih i evropskih proizvođača, čija se oprema nalazi i u Univerzitetskom kliničkom centru RS – saopšteno je iz Ministarstva povodom, kako je navedeno, dezinformacija koje je izneo Stanić.

 

Interesantno je da se nije oglašavao ni Šeranićev prethodnik Dragan Bogdanić, koji je bio na funkciji ministra zdravlja za vrijeme provođenja tendera za izgradnju i opremanje bolnice “Srbija”, a komentar nisu imali ni u navedenoj zdravstvenoj ustanovi.

 

– Poznato nam je šta je rečeno na toj pres konferenciji, ali mi se nećemo oglašavati. Dogovorili smo se da u ime svih nas reaguje Ministarstvo zdravlja RS, pa nema potrebe za dodatnim komentarima – rekao je za Srpskainfo portparol Bolnice Istočno Sarajevo Dalibor Bošković.

 

Iz Ministarstva zdravlja su poručili da je izgradnjom i opremanjem bolnice u Istočnom Sarajevu Vlada RS riješila dugogodišnji problem bolničkog rada u starim i neuslovnim zgradama i “stvorila uslove za veliki komfor za pacijente i odlične uslove za rad zdravstvenih radnika “. Da bi se to postiglo, dodaju, “uložen je veliki trud i napor izvođača radova, građevinskog nadzora, vladinih institucija i tijela, bolnice i jedinice lokalne samouprave”, kako bi sve bilo u skladu sa zakonom, procedurama i potpisanim ugovorom.

 

Demantujući Stanićeve navode da je za bolnicu u Istočnom Sarajevu ugovorena i plaćena jedna, a isporučena druga, navodno jeftinija i lošija oprema, iz Ministarstva zdravlja RS poručuju da je ova bolnica opremljena “savremenom medicinskom opremom” , a slična je situacija i kad je u pitanju izgradnja, tvrde u Ministarstvu.

 

Kada su u pitanju stolovi za ginekološki pregled, za koje je Stanić tvrdio da su plaćeni 15.000 KM više nego što vrijedi oprema koja je u bolnicu pristigla, iz Ministarstva tvrde da je to nemoguće, navodeći da su nabavljena dva stola različitih tehničkih karakteristika, po cijenama od 7.117,75 KM, odnosno 11.399,63 KM.

 

– Takođe su nabavljena dva ginekološka stola za rađaonu, po cijeni od 19.800 KM – navode u Ministarstvu i preciziraju da su svi stolovi nabavljeni po specifikacijama kakve su predviđene tenderom.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *