Medicinari nadležnima dali rok do 10. septembra

Društvo

Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros su, zbog kršenja Kolektivnog ugovora, ispred Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru održali polusatni štrajk upozorenja.

 

– Pokrenuli smo ovaj štrajk da bismo još jednom upozorili odgovorne da se do 10. septembra, za kad smo najavili generalni štrajk, iznađe rješenje za ovu situaciju, odnosno da se ispoštuje potpisani Kolektivni ugovor. Na taj način se štrajk može obustaviti da ne bi došlo do kolapsa zdravstva – izjavila je Marina Berberović, predsjednica Sindikata.

 

Ona je podsjetila na to da je prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora prije godinu dogovoreno to da će po jednu trećinu sredstava za povećanje njihovih plata snositi Vlada HNK, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK te poslodavci. Upravo je glavni razlog kršenja ugovora, navela je, taj što Vlada nije ispunila svoj dio obaveza.

 

– Nama su to istakli poslodavci, a mi smo juče ostvarili kontakt s Ministarstvom zdravstva i dobili smo za sada neslužbenu informaciju o tome da će Vlada ispuniti svoj dio obaveza iz Kolektivnog ugovora – rekla je ona.

 

Prema podacima Sindikata, u zdravstvenim ustanovama u HNK radi oko 700 doktora koji su, istakla je Berberović, spremni napustiti svoja radna mjesta.

 

– Ako se ne može ispuniti ono što je dogovoreno, onda ne vidimo razloge da ostajemo ovdje, ići ćemo tamo gdje se dogovori poštuju i gdje će ljekari biti uvaženi – poručila je Berberović.

 

(Avaz)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *