Nakon prezentacije Banjaluka čeka rezultate izbora EPK

Društvo

Dobijanje titule Evropske prestonice kulture 2024. za Banjaluku bi bio ogroman napredak, ne samo kada je kultura u pitanju već je i šansa za razvoj grada ali i prilika da se grad u narednih pet godina ujedini oko jedne ideje, rekao je to gradonačelnik Igor Radojičić nakon jutrošnje prezentacije banjalučke kandidature Evropskoj komisiji.

 

– Mi smo svoje uradili i očekujemo najbolje. Nakon dvije i po godine priprema, napornog i ozbiljnog rada na kompletnom projektu, Banjaluka 2024, jutros smo imali vrlo zahtjevnu prezentaciju, tri sata pitanja i odgovora koja su se odnosila na sve i svašta samo ne na kulturu. Više su se odnosila na odnose u BiH i Banjaluci, na ratna i post ratna događanja –naveo je Radojičić.

 

Naglasio je da je Tim koji je radio na aplikaciji Banjaluke za EPK uradio izvanredan i veliki projekat.

 

– Hvala našim partnerima iz Bihaća i Jajca, koji su sa nama i koji su kandidovali dio projekata. Hvala i cijelom timu koji je dvije i po godine radio na ovome. Urađen je ogroman posao i sutra još čekamo rezultate – naveo je on.

 

Istakao je da bi dobijanje ove prestižne titule bio ogroman napredak za Banjaluku ne samo kada je kultura u pitanju.

 

– Nije samo riječ o tome da bi Banjaluka 2024. godine bila Evropska prestonica kulture već bi to bila razvojna šansa, koju do sada nismo imali. Kulturna događanja sa sobom donose turiste i međunarodnu reputaciju i identitet kakav do sada u međunarodnim razmjerama nismo imali. O Banjaluci se govorilo samo u kotekstu rata i političkih događanja. Ovo bi bio potpuno novi epitet za naš grad i na međunarodnoj sceni jedna savim nova odrednica. Isto tako grad bi u narednih pet godina imao priliku da se oko jedne ideje ujedini – istakao je on.

 

U finalu prestižnog takmičenja, Banja Luka nastupa pod sloganom „Suprotnosti se privlače“. Nakon Banje Luke, danas će se predstaviti preostali finalisti – Mostar i norveški Bodo. Pobjednik se dobija zbirom glasova, a ocjenjuje se na osnovu aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u obzir se uzima i posjeta članova EK svakom od gradova. Pobjednik izbora će biti poznat u srijedu oko podneva.

 

Zainteresovani će moći direktno da prate proglašenje Evropske prestonice kulture za 2024. godinu. Prenos će biti obezbijeđen na zvaničnoj fejsbuk stranici Grada Banje Luke, a zahvaljujući stranici Kreativna Evropa (Cretive Europe). Prenos će početi u srijedu, 25. septembra, u 11.30 časova.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *