Mehadžić: Svi nezadovoljni zbog situacije s migrantima, rješenja nema

Društvo

U Bihaću je i dalje ista situacija i policija sve migrante koje zatekne u gradu sprovodi u centar “Vučjak”, rekao je danas portparol Gradske uprave Elmedin Mehadžić.

 

– Niti su ti ljudi zadovoljni uslovima smještaja, niti smo mi kao građani Bihaća zadovoljni njihovim prisustvom, tako da smo svi nezadovoljni, a rješenja nema – istakao je Mehadžić.

 

On je naglasio da se nakon sastanka Operativnog štaba prije dva dana nije promijenilo ništa.

 

– Osim najava gradonačelnika da će najkasnije do polovine novembra tražiti od Gradskog vijeća da se iz “Bire” isele postojeći migranti, niko drugi nije reagovao – rekao je Mehadžić.

 

On je naveo da je kantonalna Civilna zaštita juče preuzela plaćanje vode i čišćenje smeća u centru “Vučjak” za narednih mjesec dana.

 

Mehadžić je rekao da gradonačelnik i Gradska uprava Bihaća ne mogu odlučivati o mjestima za smještaj migranata u drugim lokalnim zajednicama, dodajući da je to u nadležnosti Kantona.

 

On je podsjetio da je Grad ranije prema međunarodnoj zajednici, EU i IOM-u nudio lokaciju “Lipa” za smještaj izbjeglica na teritoriji grada, koju oni nisu prihvatili.

 

– Ta lokacija je odbijena zbog činjenice da tu, kako oni kažu, nema pratećih servisa, prodavnica, škola, policijskih punktova. To su bili raznorazni izgovori – ocijenio je Mehadžić.

 

U Gradskoj upravi Bihaća ističu da su im preostala dva načina da riješe migrantsku krizu u ovom gradu, a to je da to učine u saradnji sa svim nadležnim organima ili da preduzmu radikalnije korake kao što je onaj sa neplaćanjem vode i odvozom smeća, te zahtjevom za iseljenje migranata iz “Bire”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *