Nasip pored Save oštećen na više mjesta

Društvo

Nasip pored Save, koji celo Lijevče polje štiti od poplava, oštećen je na nekoliko mesta, najviše u Donjoj Dolini i Orubici.

Na taj problem, posebno u vreme povećanog vodostaja Save i učestalih padavina ukazuju meštani obližnjih naselja. Oni strahuju da bi nasip mogao popustiti, što bi izazvalo nesagledive posledice po stanovništvo u širokom pojasu gradiške i srbačke opštine.

Momo Brajić i Nikola Borković upozoravaju na potrebu stalne brige za nasip, jer u protivnom, velika materijalna bogatstva i ljudi nisu bezbedni.

Saša Lazić iz Mesne zajednice Kozinci kaže da je nasip više puta saniran, ali se klizišta i dalje pojavljuju.

– Održavanje savskog nasipa izgrađenog u vreme Austro-ugarske mora biti prioritet tokom cele godine. Toga se setimo samo kada počnu kiše i Sava nabuja, a već kada ugreje, nasip svi zaborave – upozorio je Lazić.

U opštinskoj službi Civilne zaštite Gradiška potvrdili su nam da je došlo do klizišta i drugih oštećenja nasipa u području Doline i Orubice, na granici ove i srbačke opštine i da su o tome obavestili „Vode Srpske“.

Slobodan Knežević, rukovodilac Civilne zaštite, smatra da problem nije nastao tokom poslednjeg porasta vodostaja Save nego ranije.

– Klizište se postepeno povećava. Sanacija je neophodna i na to smo upozorili „Vode Srpske“. Očekujemo da to bude popravljeno ovog proleća – rekao je Knežević za „EuroBlic“.

Podsećamo, nasip je saniran više puta tokom poslednjih nekoliko godina. U vreme velikih poplava 2014. godine, opština Gradiška je zajedno sa meštanima intervenisala u kritičnim situacijama i na mestima gde je voda pretila da provali nasip.

Javna ustanova „Vode Srpske“ zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede RS sanirala je ovaj vodoprivredni objekat na području Kozarske Dubice i Gradiške ukupne dužine 15 kilometara. Vlada RS je za tu svrhu, uključujući remont crpnih stanica uložila višemilionska sredstva.

U Kozarskoj dubici je to 8.600.000 KM, a u Gradiški 5.500.000 KM. Ova sredstva, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, obezbeđena su sa tri nivoa, Evropske investicione banke, Fonda solidarnosti i kredita Svetske banke.

Stevo Mirjanić, resorni ministar u Vladi RS više puta, zajedno sa lokalnim vlastima i meštanima sela pored Save, potencirao je problem oštećenja na nasipu i založio se za popravku, ali i njegovo održavanje. Tako je pre dve godine rekao da je za sanaciju klizišta na savskom nasipu izdvojeno 2.200.000 KM.

– Osim rekonstrukcije, kao što je urađeno na širokom području Lijevče polja gde je kanalska mreža bila zapuštena, a sada uređena, potrebno je održavati objekte hidro-melioracionog sistema, to je ključno pitanje – upozorio je Mirjanić.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, smatra da je podrška ministrarstva i Vlade RS projektima odbrane od poplava, posebno uređenja kanala, održavanja crpnih stanica i izgradnji mostova, od ključne važnosti za ovo područje. U prvi plan stavlja popravku crpnih stanica, klizišta i drugih oštećenja savskog nasipa.

– Sa ministrom smo saglasni da je u sastavu radova na nasipu uključujući najnovija klizišta, takođe prioritetna rekonstrukcija gradske crpne stanice – kaže Adžić podsećajući da je to od posebne važnosti za ovu opštinu kao i kontrola korištenja nasipa.

Na pojedinim deonicama nasipom se nedozvoljeno prevoze veliki tereti što direktno uzrokuje oštećenja.

U Gradiški 460 kilometara kanala

U „Vodama Srpske“ navode da na području Gradiške postoji 460 kilometara kanala. Glavne deonice u Lijevče polju od Nove Topole do reke Jablanice rekonstruisane su tokom 2015. godine. To je koštalo 1,5 miliona KM, dok je 800.000 KM uloženo u čišćenje 26 kilometara kanala od Mahovljana do Vrbasa u laktaškoj opštini. Međutim, kanali u blizini crpnih stanica, te gradskim i prigradskim naseljima nisu uređeni.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *