MUP RS dobio uređaje za detekciju droge kod vozača

Društvo

Predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske uručili su danas Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srpske 10 najsavremenijih uređaja za detekciju droge i psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača i drugih učesnika u saobraćaju.

 

Riječ je o savremenim prenosivim uređajima koji putem uzorka pljuvačke omogućavaju trenutno utvrđivanje prisustva droge ili psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača.

 

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Novica Krunić istakao je da vožnja pod dejstvom droge i psihoaktivnih lijekova, posebno u kombinaciji sa alkoholom, povećava rizik od nastajanja saobraćajnih nezgoda, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske.

 

On je naveo da je Evropski savjet za bezbjednost saobraćaja još 2017. godine objavio dokument pod nazivom “Prevencija vožnje pod dejstvom droge u Evropi” u kojem su date jasne preporuke za smanjenje procenta vozača pod dejstvom droge u zemljama članicama, te da je na tragu tih preporuka, analiza i prepoznatih problema Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske nabavila ove uređaje.

 

Kako je naglasio, Srpska se na ovaj način izdvojila kao prva zemlja u regionu koja je obezbijedila preduslove za praćenje indikatora koji se odnose na ovaj problem, a koji su definisani Metodologijom za mjerenje i praćenje indikatora bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

 

Krunić je podsjetio da je Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske ranije MUP-u Srpske donirala 44 uređaja za detekciju alkohola u organizmu, čime su stvoreni preduslovi za sveobuhvatnu i jednostavnu kontrolu najrizičnije grupe učesnika u saobraćaju.

 

Uređaji za detekciju droge i psihoaktivnih lijekova nabavljeni su u okviru sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje iz Federacije BiH kao dio preventive za realizaciju projekata unapređenja bezbjednosti saobraćaja (Fond dva).

 

Agencije

Tagged

1 thought on “MUP RS dobio uređaje za detekciju droge kod vozača

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *