Banjaluka za razvoj poljoprivrede izdvaja 1,2 milion KM

Društvo

Grad Banjaluka će ove godine podržati poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima sa oko 1,2 miliona KM, od čega je milion planiran za podsticaje, a preostali dio za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.

 

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka Draško Ilić rekao je da će ova sredstava kroz dva javna poziva završiti direktno kod domaćih poljoprivrednika i poljoprivrednih gazdinstava.

 

On je istakao da će samo oni koji su registrovani u bazi podataka u Centru imati pravo da koriste podsticajna sredstva.

 

Ilić je naglasio da je Centar izradio softver pomoću kojeg je uspostavio tačnu bazu podataka poljoprivrednih proizvođača.

 

On je rekao da su ranije za ova sredstva konkurisali svi koji su po bilo kojem osnovu bili registrovani u Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF-u/ kao vlasnici poljoprivrednih površina, ali se nisu bavili proizvodnjom, te da je sada došlo do promjena u bazi podataka.

 

Ilić je istakao da će proizvodi banjalučkih poljoprivrednika krajem aprila svoje mjesto naći u “Krajiškoj kući” u centru Banjaluke i u onoj u Trebinju koja bi trebalo na bude otvorena na jesen.

 

Otvaranje “Krajiške kuće” planirano je za 22. aprila na Dan grada Banjaluka, a u njoj će svoje mjesto naći oko 300 autohtonih domaćih proizvoda.

 

“Na policama `Krajiške kuće` kupci će moći da nađu suhomesnate proizvode, sireve, med, čajeve, sokove, džemove, vina, rakije, te veliki izbor kozmetičkih proizvoda kao što su melemi, eterična ulja, biljne kapi i slično”, pojasnio je Ilić.

 

On je dodao da će proizvodi banjalučkih poljoprivednika biti plasirani i na rejonskim pijacama i na gradskoj tržnici.

 

“Cilj je da podignemo svijest našeg stanovništva o značaju domaće poljoprivredne proizvodnje, jer je sigurno da naši proizvođači mogu da ponude kvalitetne i zdrave poljoprivrdne proizvode”, zaključio je Ilić.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *