Poslodavci u RS neće biti oštećeni za porodiljske plate

Društvo

Za porodilje za koje je porodiljsko odsustvo otpočelo prošle godine refundacija plata će biti izvršena po starom zakonu, dok će za one kojima je odsustvo počelo u ovoj godini porodiljske plate biti refundirane po novom zakonu.

 

Naime, kako su pojedini mediji objavili, nekim poslodavcima, čijim radnicima je porodiljsko odsustvo otpočelo u martu prošle godine, kada su ove godine podnijeli zahtjev za refundaciju, rečeno je da je potraživanje zastarjelo, te da moraju da se drže novog zakona, prema kojem je rok za podnošenje zahtjeva za refundaciju šest mjeseci.

 

S druge strane, stručnjaci su naglašavali da je retroaktivna primjena zakona suprotna Ustavu RS, te da je vjerovatno riječ o zabuni.

 

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS uvjeravaju da nijedan poslodavac neće biti oštećen na način da će im biti onemogućeno ostvarivanje prava, ukoliko ispunjavaju zakonom propisane uslove, bez obziro što je, kako kažu, zahtjev podnesen nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama I dopunama.

 

„Poslodavci, za porodilje kojima je porodiljsko odsustvo otpočelo u 2019. godini, pravo na refundaciju naknade plate ostvariće u skladu sa odredbama zakona koji je tada bio na snazi. Navedeno znači da je za ove poslodavce rok za podnošenje zahtjeva godinu dana od dana otpočinjanja korištenja porodiljskog odsustva“, pojasnili su za Mondo u Ministarstvu.

 

Prema njihovim riječima, poslodavci koji potražuju pravo na refundaciju za porodilje čije je porodiljsko odsustvo otpočelo u ovoj godini, pravo će ostvariti prema odredbama pozitivnog zakonskog propisa, kojim je propisani rok za podnošenje zahtjeva šest mjeseci.

 

U Centru za socijalni rad Banjaluka su na pitanje novinara “da li je u ovom centru bilo slučajeva da poslodavcima odbijaju zahtjeve za refundaciju sredstava za period prije jula 2019. uz obzrazloženje da su oni neblagovremeni i zastarjeli”, odgovorili da se refundacija porodiljskih plata za porodilje čije je odsustvo započelo prošle godine vrši u skladu sa Zakonom koji je tada bio na snazi.

 

„Ako je porodiljsko odustvo počelo u 2020. godini zahjevi će se rješavati u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. januara 2020. godine“, naglasili su u Centru.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *