Od petka strože kontrole i gužve na granicama

Društvo

Duža zadržavanja na graničnim prelazima Hrvatske i Slovenije se očekuju od petka, kada zvanično počinju sistematske i strože provjere na vanjskim granicama Šengena za sve putnike, upozoreno je juče iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Zbog usvojenih amandmana na Zakonik o šengenskim granicama, Slovenija će od 7. aprila uvesti pojačan sistem provjere putnika na svojim graničnim prelazima, a ista procedura primjenjivaće se kod Granične policije Hrvatske.

Novom uredbom Evropskog parlamenta i Savjeta promijenili su se važeći standardi obavljanja kontrola na granicama i to se posebno odnosi na građane Evropske unije.

“Do sada je bilo dovoljno da pripadnici granične policije obave osnovnu kontrolu brzom i jednostavnom provjerom validnosti putnih dokumenata građana Evropske unije. Međutim, zbog spomenute uredbe, njihova dokumenta će se morati provjeriti u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente”, navode iz BHAMK-a.

Kako ističu, službenici Granične policije Slovenije će detaljno provjeravati putna dokumenta svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prelazu.

Ova uredba o sistemskim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Zbog svega toga, procedure granične kontrole će trajati znatno duže, a produžiće se i vrijeme čekanja na prelaz granice s Hrvatskom na pojedinim graničnim prelazima, posebno u vrijeme praznika i turističke sezone.

Ove sistematske provjere su uvedene u cilju sprečavanja bilo kakvih prijetnji za bezbjednost i javni red država članica EU, bez obzira na porijeklo prijetnji, što je i bio razlog da se u provjere uključe i građani EU.

Uzrok uvođenja sistematskih provjera može se pripisati i pojavi stranih terorističkih grupa.

Nismo uspjeli saznati da li će biti strože kontrole za državljane BiH pri ulasku u EU kada je u pitanju posjedovanje odgovarajućeg novčanog iznosa, od 35 do 70 evra za svaki dan boravka u zemljama EU-a i dokaza o iznosu.

Dokumenta će se provjeriti u:

– Šengenskom sistemu informacija (SIS)

– Interpolovoj bazi podataka

– Državnoj bazi podataka

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *