Olšavski: Ukidanje ograničenja može dovesti do ubojitog oživljavanja bolesti

Društvo

Stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u vezi sa mjerama prevencije širenja virusa korona je da prebrzo ukidanje ograničenja može dovesti do ubojitog oživljavanja bolesti, izjavio je direktor SZO u BiH Viktor Olšavski.

 

– Zato predlažemo da se to radi postepeno i da se uzme u obzir najmanje četiri do pet važnih faktora. Prvi bi bio da je prenos kontrolisan, drugi bi bio da ima dovoljno dostupnih javnih zdravstvenih i usluga opšte medicine – naveo je Olšavski za Radio Slobodna Evropa.

 

Prema njegovim riječima, treći faktor bi bio da nema rizika za izbijanje epidemije u posebnim uslovima, poput ustanova za dugotrajno zbrinjavanje, te da su ti rizici svedeni na minimum.

 

– I pod četiri, da se preventivne mjere trebaju implementirati na radnim mjestima, školama i drugim mjestima gdje ljudi obično idu. Znači, bitno je da se svi ti rizici moraju kontrolisati. I zadnje, što je vrlo bitno, je da su zajednice svjesne kada su uključene u ovu takozvanu tranziciju, ne zovemo je “kraj” nego tranzicija – pojasnio je on.

 

On je naglasio da vakcinu protiv virusa korona razvija oko 60 kandidata širom svijeta i da u SZO očekuju prve rezultate u nekoliko narednih sedmica, nakon čega bi se trebalo znati koja bi bila najprikladniji kandidat.

 

Na pitanje da li je svijet trenutno u fazi kada se kupuje vrijeme da se osposobe zdravstveni sistemi, Olšavski je rekao da neke zemlje jesu.

 

– I rekao bih da je među njima BiH, jer što se nadamo sa ovim preduzetim mjerama može se desiti ono što mi zovemo “poravnanje krivulje”. Visoki brojevi COVID-19 slučajeva, posebno kritičnih se neće pojavljivati u kratkom periodu. To znači da neće stavljati veliki pritisak na bolnice i na cijeli zdravstveni sistem. To daje vladama malo vremena da se pripreme – naglasio je on.

 

Ali izvan pandemije, dodao je Olšavski, ovo daje svima odličnu lekciju da i veoma uspješni zdravstveni sistemi, kao Francuska, Italija, SAD…nisu pripremljeni na ovakvu pandemiju.

 

– Zato za budućnost vlade trebaju promisliti kako da se pripreme bolje što se tiče zdravstvenog sistema, kao i cjelokupne zdravstvene radne snage, čak i za povećanjem radne snage u zdravstvu – smatra Olšavski.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *