Sporni respiratori kupljeni preko crnogorske firme za 3,9 miliona evra

Društvo

U nabavci 100 respiratora iz Kine, koje je za potrebe Federacije BiH (FBiH) u Bosni i Hercegovini (BiH) nabavila srebrenička firma “Srebrena malina”, a naručila Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) kao posrednik pojavljuje se podgorička firma “BTL Medical Montenegro”, pokazuju dokumenta u posjedu sarajevskog portala Klix.ba.

 

Portal navodi da bi nabavka prijeko potrebnih 100 respiratora mogla imati širi, regionalni kontekst, s obzirom na zanimljiv krug skopljenih ugovora privatnih kompanija iz Srbije, Crne Gore i BiH.

 

Privatna firma “BTL Medical Montenegro” sa sjedištem 14. aprila sklapa ugovor sa prodavcem 100 respiratora iz Kine, firmom “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”. U ugovoru je navedeno da kupuju 100 respiratora model ACM812A, proizvođača Chang Feng. Cijena je 30 miliona kineskih juana, odnosno 3,9 miliona eura.

 

Klix.ba podsjeća da je FBiH za troškove cijele kupovine, prevoza i dodatnih rashoda izdvojila oko 5,36 miliona evra.

 

Istog dana, dakle 14. aprila napravljen je aneks kupoprodajnog ugovora gdje se u priču sada uključuje i bh. firma “Srebrena malina”.

 

U aneksu ugovora je jasno definisano da prodavac respiratora kineska firma “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”, kupac je kao posrednik crnogorska firma “BTL Medical Montenegro”, čija je vlasnica Sanja Lekić, a kao krajnji kupac navodi se “Srebrena malina” koju zastupa Fikret Hodžić.

 

Specifikacija respiratora je identična kao u ugovoru između kineske i crnogorske firme. Dakle “Srebrena malina” je kupila 100 respiratora modela ACM812A za 30 miliona kineskih juana, odnosno 3,9 miliona eura.

 

U aneksu ugovora je navedeno: “Krajnji kupac se obavezuje da ima kvalifikacije i uslove za kupovinu i prodaju proizvoda u skladu sa ovim dokumentom i izvršavanje odgovarajućih obaveza”.

 

Da li je “Srebrena malina” imala kvalifikacije za kupovinu respiratora kako se navodi u ugovoru? Ranije objavljeni dokumenti ostavljaju sumnju da nije imala. Prvo ovaj navedeni aneks ugovora je potpisan 14. aprila. Postavlja se pitanje kako je onda “Srebrena malina” mogla potpisati ugovor o nabavci respiratora 14. aprila, ako je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak tek dan nakon, 15. aprila potpisao izjavu o nabavci respiratora kojom obavještava Agenciju za lijekove BiH da je kompanija “Srebrena malina” ovlašćena da obavi uvoz, carinjenje i registraciju respiratora.

 

Garancija proizvođača na kupljene respiratore je 12 mjeseci.

 

Na osnovu predračuna je vidljivo da je “Srebrena malina” cjelokupni iznos novca platila preko China Merchants banke. Aerodromske troškove u Kini “Srebrena malina” je platila 8.950 eura, dok je čarter let Sarajevo – Peking – Sarajevo plaćen oko 150.000 eura.

 

Zanimljiv detalj, piše Klix.ba, u samom transportu respiratora je da je avion prije dolaska u Sarajevo, nakratko sletio u Podgoricu. Dakle, avion je iz Sarajeva poletio 24. aprila za Peking, ali se zaustavio u kazahstanskoj Karagandi gdje je dosipao gorivo, da bi opet isti dan nastavio let do glavnog grada Kine. U povratku sa respiratorima je, takođe, gorivo dosipano u Kazahstanu, ali je umjesto u Sarajevo avion prvo sletio u Podgoricu u 15:06 minuta 25. aprila, da bi tek potom stigao u Sarajevo.

 

Cijeli slučaj istražuje Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, a predmet vodi državno tužilaštvo.

 

“BTL Medical Montenegro” krajem aprila postala je poznata javnosti kada je beogradska firma “Sinofarm” zatražila od Privrednog suda Crne Gore da joj hitno zabrani raspolaganje sa pet miliona eura avansno uplaćenih za kupovinu 200 respiratora-ventilatora za potrebe liječenja građana Srbije oboljelih od korona virusa.

 

Iz “Sinofarma” su tada tvrdili da su sa podgoričkom firmom zaključili dva ugovora o nabavci 400 respiratora, ali da to nije ispoštovano, zbog čega su ugovori, kako tvrde, raskinuti.

 

Iz “BTL Medical Montenegro”, koja je u vlasništvu Sanje Lekić, tada su saopštili da nijesu pristali na raskid ugovora i da “Sinofarm” nije na vrijeme uplatio novac, ali i da su respiratori na lageru u Pekingu.

 

Prema dokumentima do kojih su “Vijesti” tada došle, podgorička firma je sa beogradskom 28. i 29. marta zaključila dva ugovora ukupne vrijednosti 8,9 miliona eura (bez PDV-a) za isporuku ukupno 400 respiratora.

 

klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *