Italijanski naučnici vjeruju da su vakcinom neutralisali korona virus

Svijet

Italijanski naučnici tvrde da su razvili prvu vakcinu koja može da neutrališe korona virus u ljudskim ćelijama.

 

Tokom istraživanja sprovedenog u bolnici “Lazaro Spalancani” u Rimu, specijalizovanoj za zarazne bolesti, otkrivena su antitijela kod miševa koja funkcionišu i na ljudskim ćelijama.

 

– Ovo je najnaprednija faza do koje je došlo testiranje potencijalne vakcije u Italiji. Prema onome što znamo, mi smo prvi u svijetu koji smo uspjeli da neutrališemo korona virus vakcinom kod miševa. Očekujemo da će se to desiti i kod ljudi – rekao je Luiđi Aurisikio, izvršni direktor Takisa, kompanije koja radi na proizvodnji vakcine.

 

Prema njegovim riječima, testiranje vakcine na ljudima očekuje se nakon ovog ljeta.

 

– Da bismo postigli svoj cilj, potrebna nam je podrška domaćih i međunarodnih partnera i institucija, kako bismo ubrzali proces – kaže Aurisikio, a prenosi Independent.

 

Nakon jedne primljene vakcine, miševi na kojima su vršena testiranja razvili su antitijela koja mogu da blokiraju virus čak i u ljudskim ćelijama.

 

Istraživači su posmatrali rezultate pet potencijalnih vakcina i na kraju su izabrali dvije najdjelotvornije.

 

Potencijalne vakcine fokusiraju se na genetski materijal DNK proteina sa “šiljcima” koji korona virus koristi za ulazak u ljudske ćelije. Sljedeći testovi koje će Italijani sprovoditi imaju za cilj da utvrde koliko dugo traje imunološki odgovor na vakcinu.

 

Prošle nedjelje su istraživači sa britanskog Univerziteta u Oksfordu saopštili da bi prvi rezultati ispitivanja vakcije mogli da budu objavljeni sredinom juna. Takođe, najavili su novo partnerstvo sa britansko-švedskim farmaceutskim gigantom “AstraZeneca”.

 

Testiranje vakcine na ljudima počelo je prošlog mjeseca na univerzitetskom Institutu Džener, a stotine dobrovoljaca javilo se da učestvuje u studiji.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *