Banjaluka: Sumirani rezultati i najavljeni novi projekti

Društvo

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić održao je sa načelnicima svih gradskih odjeljenja strateško savjetovanje i planiranje na kojem su rezimirani svi urađeni projekti nove administracije od preuzimanja vlasti do danas, te izdati zadaci za ključne projekte u ovoj godini.

Kako je rečeno, jedan od ključnih zadataka u ovoj godini je rješavanje problema gradske Toplane, odnosno formiranje novog privrednog društva, u saradnji sa privatnim investitorima.

Gradonačelnik Radojičić rekao je da je Grad spreman da odmah uvede građevince u radove na novom postrojenju Toplane. On je najavio da će Skupštini Grada uskoro biti predloženi na usvajanje ugovori o osnivanju nove toplane i partnerstvu sa kompanijom sa kojom će Grad formirati novu firmu.

-Kada se stvore ti preduslovi, mašine će moći da uđu u radove i da do iduće grijne sezone imamo u pogonu novo postrojenje, koje će biti pokretano na bio masu – rekao je Radojičić tokom prvog dana savjetovanja.

On je dodao da je ovaj proces usko vezan sa aktuelnim postupkom restrukturisanja gradskog duga u iznosu od 75 miliona KM, za koji se bore dva bankarska konzorcijuma od ukupno 11 komercijalnih banaka iz zemlje i inostranstva.

Govoreći o ovom projektu, Radojičić je kazao da je juče prihvatio žalbu konzorcijuma četiri banke sa Unikreditom na čelu na rezultate međunarodnog tendera za restrukturisanje gradskog duga.

On je izrazio očekivanje da će ovaj postupak biti gotov tokom ove sedmice.

-Ako taj posao bude završen ove sedmice, Grad će biti u stanju da uđe u rebalans ovogodišnjeg budžeta i da investira 15 miliona KM u novo postrojenje Toplane, što će biti naš udio u budućoj zajedničkoj firmi sa partnerom – rekao je Radojičić.

Tokom planiranja, održanog u hotelu „Kardijal“ u Banji Vrućici, sumirani su i podaci o stanju gradskih finansija. Po stanju od 1. maja, Grad je ostvario prihod veći za 1,2 miliona KM u odnosu na lanjsko stanje gradske kase.

Govoreći o izazovima u radu nove administracije, gradonačelnik Radojičić je najavio da će tokom ovog mjeseca biti raspisan konkurs za izbor svih načelnika gradskih odjeljenja, pošto su svi trenutno u statusu vršilaca dužnosti.

-Imenovanja načelnika zavisiće isključivo od učinka trenutnih vršilaca dužnosti u poslovima koji su im povjereni i na to nikakav uticaj neće imati ni dogovori unutar vladajuće kolicije, niti samog SNSD-a – rekao je Radojičić.

Tokom današnjeg planiranja, sumirano je stanje sa najvećim projektima nove administracija i razrađeni planovi za ulazak u nove poslove.

Kako je naglašeno, jedan od prioriteta je i rješavanje lokacije na kojoj je ranije počela izgradnja „Siti mola“. U tom smislu, predstavljen je i nacrt urbanističkog rješenja ove lokacije, po kojem bi, umjesto tržnog centra, na ovoj lokaciji nikao park sa centralnim spomen obilježjem, ispod koje bi bile sagrađene podzemne garaže.

Među prioritetima je i izrada novog urbanističkog plana Banjaluke, te realizacija više infastrukturnih projekata, poput izgradnje nove osnovne škole na upisnom području naselja Starčevice/Ade, više kružnih tokova i saobraćajnica, ali i pretvaranje nekadašnjeg „Šoping centra“ u sportsku dvoranu.

Strateško savjetovanje će biti nastavljeno i sutra, a uvedeno je u praksu dolaskom nove gradske administracije. Savjetovanje služi za rezimiranje učinaka rada gradskih vlasti, identifikovanje problema i izdavanje naloga za pokretanje novih projekata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *