Zakon o parlamentarnom nadzoru još u izradi

Politika

Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH već godinu dana ne uspijeva da izradi zakon o parlamentarnom nadzoru.

Parlamentarni nadzor ima za cilj da uozbilji rad izvršne vlasti u smislu da se sve ono što usvoji ili traži parlament mora ispoštovati, a što do sada u velikom broju slučajeva nije bila praksa.

Kako kažu u ovoj privremenoj komisiji, posao izrade tog zakona poprilično je komplikovan s obzirom na to da u regionu ne postoji sličan materijal. U suštini tim zakonom trebalo bi da se objedini sve ono što postoji kroz poslovnik o radu, zakone ili druge akte. Parlamentarci će urediti procedure, recimo, kada se neko poziva na saslušanje, imaće bolji pristup informacijama potrebnim za njihov rad, odnosno za vršenje nadzora, a imaće i mogućnost izricanja sankcija ukoliko se utvrdi da neko nije npr. odgovorio na poslaničko pitanje, sproveo zaključak parlamenta, izvršio odluku, itd.

“Prvih pola godine smo skupljali materijale i nismo se uspjeli ni organizirati. Sada već imamo neki oblik tog dokumenta, koji još nije gotov, ali nadam se da će veoma brzo biti završen”, rekla je Ljilja Zovko, član Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH, dodajući da bi taj materijal trebalo da bude završen u najskorije vrijeme.

Ovim zakonom trebalo bi i da se prekine praksa da, recimo, Parlamentarna skupština BiH raspravlja o materijalima starim i više od dvije godine i kako nezvanično saznajemo još je puno nepoznanica kako će to na kraju izgledati jer jedno od pitanja koje se nameće je ko će vršiti taj parlamentarni nadzor.

“Tri varijante su u opticaju. Jedna je da se formira novo tijelo Parlamentarne skupštine za nadzor, drugi je da postojeće komisije, svaka iz svoje oblasti, to radi, a treći je da se formiraju ad hoc komisije od slučaja do slučaja”, ispričao je izvor “Nezavisnih”, dodajući da su OEBS i još neke međunarodne organizacije koje su uključene u taj proces na stanovištu da opozicioni poslanici zbog boljeg nadzora imaju dominantnu ulogu u odlučivanju o tome da li neko nije ispoštovao odluke parlamenta BiH.

Iako zakon još nije izrađen, gotovo je sigurno da će kada u nacrtu bude upućen u parlamentarnu proceduru do konačne verzije pretrpjeti velike izmjene s obzirom na to da izvršnoj vlasti, tačnije nijednoj većini ne odgovara rigorozniji nadzor.

“Biće nadograđivanja, korekcija, primjedaba i svega ostalog jer mi kreiramo nešto iz naše zamisli, objedinjujemo sve te mehanizme koji već postoje kroz druge akte tako da će svakako biti potrebno to sve dograditi”, rekla je Zovko.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *