Parovi uzimaju kredite kako bi postali roditelji

Društvo

U RS je sve više parova koji ne mogu prirodnim putem da dobiju decu, a mnogi su prisiljeni da se kreditno zadužuju, da bi platili vantelesnu oplodnju koja im je jedina nada da dobiju dete.

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, naime, finansira dva postupka, ali među ženama koje grčevito pokušavaju da dobiju bebu ima i onih kojima to pođe za rukom tek nakon pet-šest, pa čak i deset neuspešnih procedura.

To, praktično, znači da posle druge procedure moraju da se dovijavaju kako znaju i umeju, jer za jedan pokušaj i neophodne analize potrebno je obezbediti oko 6.500 KM.

Kako su nam rekli u Udruženju porodica sa problemima steriliteta Istočna Hercegovina, jedna žena je uspela da zatrudni tek nakon 11. vantelesne oplodnje.

– Međutim, značajan broj ostane u drugom stanju nakon treće procedure, zbog čega se zalažemo da ona bude besplatna, ali na republičkom nivou. Naime, pojedine opštine snose troškove treće vantelesne oplodnje, ali bi nama odgovaralo da iza ovoga stane Srpska – kaže predsednica ovog udruženja Snježana Misita.

Ona dodaje da su suprug i ona tek nakon šestog postupka postali roditelji, te da su dobili blizance.

– I mi smo morali da dignemo kredit, jer nismo imali drugog izbora. Zato bi svima onima koji se bore da dobiju potomstvo, i te kako značio još jedan besplatan postupak – kaže Misita.

Podsetimo, FZO u celosti finansira dva postupka vantelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, dok onima od 41. do navršene 42 godine finansira 50 odsto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dete postupkom vantelesne oplodnje, FZO u celosti refundira troškove.

U Fondu ističu da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i ostalim ministarstvima, pokušavaju da pronađu način za uvođenje trećeg postupka vantelesne oplodnje.

– U 2016. godini je odobreno 519, a realizovano 416 zahteva. Troškovi su lane iznosili 2.46 miliona i refundacije u iznosu od 266.804 KM. U 2015. godini odobreno je 408 zahteva za prvi i drugi pokušaj, a troškovi su iznosili oko 2,1 milion KM. Za ovu godinu planirani su troškovi u iznosu od 2,5 miliona KM, u okviru modela tri plaćanja usluga. Jedna procedura košta oko 5.500 KM – kažu u Fondu.

Od 2007. godine postupkom vantelesne oplodnje u Srpskoj je rođeno više od 800 novorođenčadi, a krajem 2011. uvedeno je i pravo na drugi pokušaj.

– Zahtev za prvi i drugi pokušaj mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Uslovi su dokazan sterilitet i da se par nalazi u braku ili vanbračnoj zajednici najmanje dve godine – kažu u FZO.

Iz privatne ginekološke ordinacije ”Medico-s” u Banjaluci, u kojoj se obavlja postupak vantelesne oplodnje, nedavno su saopštili za naš list da sve više mladih žena ima problem sa sterilitetom, te da se taj broj drastično povećao u poslednjih pet godina.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da rade na izradi posebnog zakona, koji će tretirati postupak vantelesne oplodnje.

– Imenovali smo Komisiju za izradu Zakona o lečenju neplodnosti postupkom biomedicinski potpomognutom oplodnjom, u okviru kojeg se očekuje da će biti preciznije definisan ovaj vid lečenja steriliteta – kažu u Ministarstvu.

Pomažu i opštine

U Ministarstvu zdravlja RS kažu da treći pokušaj vantelesne oplodnje iz svojih budžeta finansiraju brojne lokalne zajednice.

– U 2015. godini to je uradilo njih 27. I pored činjenice da planiraju sredstva u budžetu za tu namenu, neke lokalne zajednice ne ostvare taj plan, jer nemaju pristiglih zahteva. Istovremeno, praksa je pokazala da one opštine koje nemaju stavke za tu namenu u budžetima, ako se pojave zahtevi, sredstva odobravaju sa drugih budžetskih pozicija – kažu u Ministarstvu.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *