Novi Grad: Asfaltirali ulicu samo do pola

Društvo

Prostor okružen nekolicinom objekata, starih šezdesetak godina, nikada nije bio asfaltiran. Međutim, ono što čudi je činjenica da je taj prostor samo do pola presvučen asfaltom.

Poznato je da je Republika Srpska zemlja apsurda. Ne morate da idete daleko, da se bavite proučavanjem „visoke politike“, ekonomije, prava… Dovoljno je da prošetate mjestom u kojem živite.

Ni Novi Grad nije izuzetak po tom pitanju. Naime, u srcu ovog gradića, iza prostorija opštinske uprave, a ispred zgrade jednog od narodnih poslanika Republike Srpske, osvanuo je novi asfalt. I to zaista nije čudno.

Prostor okružen nekolicinom objekata, starih šezdesetak godina, na kojem se susreću ulice Petra Kočića i Karađorđa Petrovića, nikada nije bio asfaltiran. Međutim, ono što čudi je činjenica da je taj prostor samo do pola presvučen asfaltom. Ono što je uistinu apsurdno je to što stanari zgrade gorepomenutog poslanika, da bi parkirali svoje automobile na novom „pokrivaču“, moraju da pređu preko makadama.

Zamislite, molim vas, hoćete da parkirate iza svoje zgrade, imate novi asfalt, ali svejdno morate da vozite prašnjavim putem, punim rupa, gdje je godinama oštećen i poklopac šahta, gdje se kod prvih jesenjih kiša probijate kroz bare i blato. Kome je i kako palo na pamet da kompaktnu cjelinu podijeli na taj način, nije jasno.

Na upit stanara zgrade koja je ostala na makadamu, u opštinskoj upravi su nijemi. Kažu – možda će se tu nešto graditi!

Možda bi trebalo napomenuti da to „možda“ nije u skladu sa zakonom, jer bi trebalo da postoje regulacioni planovi i da se ispune urbanističko-tehnički uslovi.

Nezvanično, na drugom dijelu je planirana izgradnja javnog parkinga, ali kada – to niko ne zna. A ne zna se, jer drugi dio te cjeline nikad nije uveden u regulacioni plan.

Kako kad je zgrada izgrađena 1960. Godine, a nalazi se u samom centru? Ni to se ne zna.

Dok se ne sazna, Novi Grad će nastaviti da prednjači po svim negativnim parametrima koji obilježavaju jednu opštinu. Trebalo bi napomenuti da je procenat odlaska ljudi sa teritorije ove opštine jedan od najvećih u Republici Srpskoj. Zašto?

Pomenuti poslanik Narodne skupštine Republike Srpske ima ideju. Kaže: Ne idu ljudi, posebno mladi, radi loše ekonomske situacije ili obrazovanja, nego da dožive onaj osećaj kad ih pogodi zavičajna pjesma.

Ne znam kako ostali, ali ja ću da odem zbog „asfalta“.

G. Vasić
Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *