BANJALUKA UZAVRELA: U hladu 37, na suncu 42 stepena! (FOTO)

Društvo

U Banjaluci je danas temperatura vazduha u 15.00 časova iznosila 37 stepeni u hladu, dok se na suncu penjala i do 42 stepena Celzijusa.

Uprkos ljetnjoj žegi, na ulicama je i dalje veliki broj građana koji žure za svakodnevnim obavezama. Mnogi se ne žale na visoku temperaturu i kažu da se još uvijek mogu rashladiti.

Najteže je radnicima na banjalučkim gradilištima koji ne mogu da se sklone u hladovinu. Otud i apel iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS poslodavcima da se obrate pažnju na radnike koji rade na otvorenom.

-Savjet za sve da u najtoplijem delu dana smanje aktivnosti i svi oni koji moraju da rade, apel da urade preraspodjelu radnog vremena, da u najtoplijem dijelu dana smanje radove na otvorenom jer će i ponedeljak i utorak će biti veoma veoma topli, kaže Milica Đorđević dežurni sinoptičar u Zavodu.

RHMZ Republike Srpske danas je, zbog visoke temperature vazduha proglasio žuti meteoalarm u Republici Srpskoj, dok će narandžasti, koji podrazumijeva temperaturu vazduha iznad 35 stepeni Celzijusa, biti proglašen u nedjelju.

-Najtoplije će biti u ponedjeljak, 10. jula kada bi temperatura mogla da iznosi od 33 do 39 stepeni Celzijusa, a ne isključuje se ni mogućnost da ponegdje dostigne i 40 stepeni. I u utorak, 11. jula biće veoma toplo, sa temperaturom do 38 stepeni, naglasila je Đorđević.

Nestabilno vrijeme sa češćim pljuskovima očekuje u srijedu ili četvrtak i tada bi moglo doći do osvježenja, a tremperatura će se kretati oko 29 stepeni Celzijusa.

U Republici Srpskoj zakonom nisu propisani uslovi rada na otvorenom u nepovoljnim vremenskim uslovima. Nije određeno pri kojim temperaturama bi poslodavci trebalo da obustave radove.

Ministarstvo rada i sindikati svake godine upute javni poziv poslodavcima da izvrše preraspodjelu radnog vremena i na tome se, po običaju, sve završi. Poslodavcima ostaje na volju kako će organizovati proces rada u uslovima ljetnje žege.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *