Poništeno rješenje o dodjeli državne zemlje ZTC “Banja Vrućica”

Društvo

Drugostepena komisija Geodetske uprave Republike Srpske poništila je odluku kojom je ZTC “Banja Vrućica” trebalo pripasti više od 250.000 kvadratnih metara državnog zemljišta čija je vrijednost procenjena na desetine miliona KM.

– Drugostepena komisija je 31. jula 2017. godine poništila rješenje prvostepenog organa doneseno u postupku priznavanja prava svojine ZTC “Banja Vrućica” i predmet vratila na ponovni postupak i odlučivanje. Takođe napominjemo da se protiv drugostepenog rešenja može pokrenuti spor tužbom kod mjesno nadležnog okružnog suda – navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Geodetske uprave RS.

Tako je poništena odluka prema kojoj je ZTC-u trebalo pripasti više od 250 dunuma državne svojine, a pod obrazloženjem da je to zemljište neophodno za funkcionisanje objekata koji su u sastavu ovog privatizovanog preduzeća.

U žalbi na prvostepenu odluku Geodetske uprave RS Pravobranilaštvo RS je posebno isticalo kako je nejasno po kojem osnovu je ZTC-u priznato pravo svojine na šest parcela u ukupnoj površini od 111.865 kvadratnih metara, jer ove parcele uopšte nisu bile obuhvaćene Programom privatizacije državnog kapitala.

Najveći dio dodijeljenog državnog zemljišta odnosio se na šumu zvanu Kragića brdo, u površini od 85.810 kvadratnih metara, čija je vrijednost neprocjenjiva.

Osim šume, preostali dio površine čine voćnjak, njive, pašnjak i lokalni put.

RUGIP je 24. aprila ove godine donio rješenje broj 21.46/475-34716 kojim se utvrđuje da zemljište u ukupnoj površini od preko 250 dunuma postaje svojina ZTC “Banja Vrućica”, jer je to zemljište neophodno za redovnu upotrebu objekata koji su bili predmet privatizacije.

Tako se među zemljištem koje je ocijenjeno kao neophodno za upotrebu privatizovanih objekata u sastavu Banje Vrućice, pored šume od 85 dunuma, nalazila i parcela na kojoj je spomenik palim borcima Odbrambeno- otadžbinskom rata.

Blic/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *