Suša umanjila poljoprivrednu proizvodnju od 40 do 80 odsto

Društvo

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić izjavio je da je zbog izrazite suše biljna proizvodnja u Srpskoj smanjena od 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima i do 80 odsto.

Mirjanić je naveo da će ukupan obim biljne proizvodnje biti smanjen sa 1,6 miliona tona na 1,2 miliona tona i da bi ukupna šteta mogla da bude oko 270 miliona KM.

– To će imati negativan uticaj i na stočarsku proizvodnju. Ovakvi parametri imaće i negativan uticaj kada je riječ o ponudi i potražnji, što će uticati i na rast cijena, rekao je Mirjanić.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske sprovela i da će sprovesti niz mjera, među kojima je i isplata, do kraja ovog mjeseca, 50 odsto ovogodišnjih podsticaja koji iznose 60 miliona KM.

Mirjanić je podsjetio da su poljoprivrednicima isplaćeni svi podsticaji za prošlu godinu u iznosu od 60 miliona KM, a isplaćeno je i 20 miliona KM iz ove godine.

– Vlada Srpske je obezbijedila dodatnih 10 miliona KM, od toga pet miliona KM za kapitalna ulaganja, odnosno navodnjavanje, i pet miliona KM za podsticaj novom ciklusu proizvodnje, istakao je Mirjanić i napomenuo da će u ovoj godini u agrarni sektor biti uloženo 185 miliona KM.

Nirjanić ističe da Vlada Republike Srpske razrađuje čitav set mjera koji se odnose na poljoprivredu.

– To se odnosi na redovno izmirivanje obaveza po osnovu tekućih subvencija, a predložićemo odluku kojom se oslobađaju zakupci i koncesionari za poljoprivredno zemljište u visini od 50 odsto u narednih godinu dana, precizirao je Mirjanić.

On je naglasio da će Vlada Srpske sa Investiciono-razvojnom bankom RS predložiti reprogram za obaveze poljprivrednih proizvođača za ovu godinu, ali i za poslovne banke koji su plasirale sredstva za poljoprivredne subjekte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *