Izgradnja “Eko toplane Banja Luka” teče predviđenom dinamikom

Društvo

Gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, sa načelnicima gradskih odjeljenja i odbornicima u Skupštini grada obišli su danas radove na izgradnji nove “Eko toplane Banja Luka”, koja bi već od novembra trebalo da počne da isporučuje prve količine toplotne energije u toplifikacioni sistem.

-Prvog juna smo bili ovdje i sjećate se da je tada raskrčivano šiblje i šuma sa ovog područja. Danas, 30 . avgusta nad nama se nalazi građevinska konstrukcija nove “Eko toplane ” sa našim očekivanjem i nadanjem da grad od naredne grijne sezone dobije stabilno, pouzdano i sa cijenom prihvatljivo grijanje – istakao je gradonacelnik Radojičić.

On kaže da se nakon dugogodišnjih glavobolja sa gradskim grijanjem, Banja Luka nalazi na odličnom putu da riješi te probleme.

-Vidite da radovi napreduju planiranom dinamikom zahvaljujući velikom angažmanu naših partnera iz kompanije IEE, zahvaljujući podršci Gradske uprave i Vlade RS u raznim fazama , jer sve ovo prati mnogo administrativnih radnji, dozvola, ugovora saglasnosti. Zahvaljujemo se i na velikom razumjevanju “Elektrokrajini” i “Vodovodu” i zbog onoga što treba da urade sa svoje strane i zbog lokacije na kojoj imamo dozvolu za pristup gradilištu – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Grad sa svoje strane, pored potrebnih dozvola i odluka, i finansijski prati ovu investiciju kroz dva finansijska aranžmana, prvi od tri miliona, a drugi od sedam miliona KM. Dužan je da obezbjedi još pet miliona zbog čega vodi razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Foto: Grad Banja Luka/A.Čavić

Gradonačelnik je i ovom prilikom ponovio da cijena grijanja za potrošače po kvadratnom metru neće biti mjenjana, a da će do promjene doći samo kod potrošača koji imaju ugrađene kalorimetre i to za određeni fiksni trošak dopreme energije.

Projekt menadžer na izgradnji nove “Eko toplane” Borko Torbica, rekao je da bi u novembru novo postorjenje trebalo početi sa isporukama toplotne energije.

-U potpunosti smo u predviđenoj dinamici radova i možemo potvrditi da ćemo u novembru imati prve megavat sate isporučene iz novog postrojenja i uključujući i završetak vrelovoda kojim će nova toplana biti spojena na postojeću mrežu – zaključio je Torbica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *