Premijerkin savjetnik Miodrag Lukić manipulisao parking kartama u Tesliću!?

Društvo

U aferi oko prodaje parking karata u Tesliću, koja je pokrenuta na osnovu anonimne prijave, došlo je do potpunog zaokreta. Na svjetlo dana isplivale su nove činjenice koje ukazuju da se dokument Odjeljenja za finansije Opštinske uprave Teslić, u kojem se navodi manjak od 34.200 KM, suštinski odnosi na period od uspostavljanja parking službe, to jest od 2010. godine kada je na vlasti bio SNSD.

Zanimljivo je da je zamjenik tadašnjeg načelnika opštine Teslić, Save Kasapovića (SNSD), a istovremeno i načelnik Odjeljenja za finansije, bio Miodrag Lukić, sadašnji savjetnik premijerke Željke Cvijanović.

U pokrenutoj istrazi ispitano je više lica iz Opštinske uprave, kao i lica angažovana na prodaji karata, ali neregularnosti za koju bi bila odgovorna aktuelna Opštinska uprava, nije bilo.

Kako Istinito saznaje, u periodu 2010-2013. godine parking karte nisu bile numerisane, a ispostavljene fakture od štamparija nisu imale serije, što znači da se u periodu od 3 godine nije moglo pouzdano utvrditi niti kontrolisati koliko je parking karata zaista štampano. To je dovelo do nepoklapanja u dokumentaciji, a tokom istrage se nametnulo i pitanje – ko je naručivao i potpisivao takve fakture.

Iako su ranije mediji izvjestili da se dokument Odjeljenja za finansije odnosi na period 2013-2015. godine, a da za raniji period od 2010.  pa sve do početka 2013. nije bilo dokumentacije, istraga je utvrdila da su se nepravilnosti dogodile upravo u to vrijeme.

U periodu 2013-2015., koji je naveden kao sporan, ulazne i izlazne fakture se poklapaju, dok to nije slučaj sa dokumentacijom od 2010-2013. godine. Tokom 2013. godine su uvedeni i serijski brojevi na parking kartama, kao i serije na fakturama štamparija, što ranije nije bilo slučaj, pa je od te godine bilo moguće kontrolisati nabavku i prodaju parking karata.

Odgovornost za nesavjesno obavljanje službene dužnosti i postupak naručivanja, prodaje, kontrole i uništavanja neprodatih parking karata, kao i nemogućnosti kontrole nabavke i prodaje, ogleda se i u tome da nije sačinjen nikakav pravilnik koji bi tretirao ove radnje.

Takođe je utvrđeno da je u periodu od 2013. došlo do znatnog porasta prihoda u prodaji karata i to sa 67.521,80 KM na 114.230,50 KM, ili skoro duplo više.

Sve to navodi na zaključak da u periodu od 2013. godine od kada se poklapaju i ulazne i izlazne fakture i vrši se kontrola nabavke i prodaje parking karata, prilikom čega prihodi rastu u značajnoj mjeri, nije bilo moguće nanijeti štetu budžetu opštine Teslić u iznosima od 34.200 KM, dok se to isto ne može reći za period od 2010-2013.za koji ne postoji kompletna dokumentacija i kada nije bilo kontrole nabavke i prodaje karata.

S obzirom da je odgovorni načelnik odjeljenja za finansije opštine Teslić u tom periodu bio Miodrag Lukić, aktuelni savjetnik premijerke Željke Cvijanović, biće zanimljivo pratiti da li će istraga biti provedena do kraja.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *