Župljanin preživio dva moždana udara, liječen kafetinom

Društvo

Bivši načelnik Centra službe bezbjednosti u Banjaluci Stojan Župljanin u haškom pritvoru je za proteklih mjesec i po dana imao dva moždana udara, liječen je kafetinom i tabletama za smirenje i njegovo zdravstveno stanje je alarmantno, pišu “Večernje novosti”.

List navodi da je Župljanin nova žrtva pogrešnog liječenja Srba u pritvoru Haškog tribunala, te napominje da je tek poslije drugog šloga, prije dva dana prebačen u zatvorsku bolnicu, gdje mu je postavljena dijagnoza.

Njegov sin Mladen Župljanin potvrdio je da je Stojan prije 40 dana imao blaži moždani udar, da je tražio pregled ljekara i da su mu oni davali samo kafetin i lijekove za smirenje.

“Mjesec dana je tako pogrešno liječen. Niko mu nije dijagnostifikovao moždani udar”, kaže Mladen Župljanin.

On je dodao da Stojan Župljanin od tada nije mogao da spava od bolova, malaksao je, tokom šetnji je nekoliko puta padao na pločnik, a drugi put mu je pozlilo prije dva dana za doručkom i tek tada je prevezen u bolnicu.

“Sada teško priča i nije lako razumjeti šta govori, jer mu je jezik ukočen. Ukočena mu je i desna ruka i jedva hoda. Javili su mi iz Tribunala da je živ, pregledan i da ljekari sumnjaju na moždani udar”, kaže njegov sin Mladen Župljanin.

Prema njegovim riječima, sve to se moglo spriječiti da je njegov otac odmah adekvatno liječen i da nisu ignorisane njegove tegobe.

On dodaje da su branioci ukazivali na zdravstveni problem i da su tražili da ga pregledaju ljekari iz Srbije, pošto su vidjeli da se ništa ne preduzima 20 dana.

“Međutim, procedura je takva da najranije na pregled može otići oko Nove godine, a do tada otac pet puta može da umre”, kaže Mladen, dodajući da je veliki problem što njegov otac nema prevodioca kada ide na preglede kod haškog ljekara.

On ističe da je stanje alarmantno i da se nakon svega što se dešava postavlja pitanje kako porodica može da vjeruje da će ga ubuduće dobro liječiti.

“Nadam se da će biti sluha da se srpskim ljekarima dozvoli da ga hitno pregledaju, jer zaista je nevjerovatno da se kafetinom liječi čovjek koji je imao moždani udar”, dodao je Mladen Župljanin.

On je naveo da porodica sada čeka da ga posjeti, ali će im, navjerovatnije, to biti omogućeno tek kada se Župljanin vrati u pritvor.

List navodi da od kako se u avgustu pogoršalo zdravstveno stanje Župljanina Tribunal nije dozvoljavao ni braniocima, ni porodici uvid u ljekarsku dokumentaciju.

Župljanina je prošle godine Haški tribunal pravosnažno osudio na 22 godine zatvora za ratne zločine nad muslimanima i Hrvatima u BiH, i od tada u Hagu čeka prebacivanje u jedan od evropskih zatvora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *