Putin provodi smjene i rokade na čelu ruske vojske

Svijet

Ukazom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina sa funkcije načelnika Vazdušno-kosmičkih snaga juče je smijenjen general-pukovnik Viktor Bondarjov, koji je danas izabran za predsjednika Komiteta Savjeta federacije za odbranu i bezbjednost.

Putin je smijenio i viceadmirala Valerija Kulikova sa dužnosti zamjenika komandanta Crnomorske flote Rusije, koji je otpušten iz vojske.

Osim navedenih generala, Putin je smijenio i šeficu „Rosotrudnjičestva“, agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država i dijaspore — Ljubov Glebovu.

Smijenjen je i načelnik Glavne uprave MUP-a Rusije za Saratovsku oblast general-potpukovnik policije Sergej Arenjin.

Ranije je saopšteno da će Bondarjov, senator kojeg je delegirala Kirovska oblast, biti izabran u Komitet Savjeta federacije za odbranu i bezbjednost.

Savjet federacije na današnjem zasjedanju jednoglasno je izabrao Viktora bondarjova za predsjednika Komiteta Savjeta federacije za odbranu i bezbjednost.Bondarov je za senatora izabran ljetos, nakon što je ostavku podnio dotadašnji predsjednik Komiteta Viktor Ozerov.

Ruski mediji su saopštili da bi na mjesto Bondarjova mogao da bude imenovan načelnik glavnog štaba — prvi zamjenik glavnog komandanta general-potpukovnik Pavel Kuračenko.

Bondarjov je inače vojni pilot sa preko 3.000 sati naleta, odlikovan Ordenom heroja Ruske Federacije.

Ove rokade u vrhu vojno-bezbjednosnog sistema Rusije provode se u okviru reformi koje su započete s ciljem “osvježavanja” kadrova i jačanja odbrambene moći zemlje.

Agencije/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *