Gradski arhitekta na čelu Savjeta za izradu urbanističkog plana

Društvo

Očekujem da ovaj tim da kvalitetne smjernice, a zatim da dođemo do kvalitetnih projektanata koji će izraditi novi urbanistički plan, da bi na kraju Skupština Grada mogla da usvoji pravce razvoja grada u narednih 20 godina, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić poslije prve sjednice Savjeta za izradu urbanističkog plana koji je održan danas u Gradskoj upravi.

On je podsjetio da je Banja Luka već decenijama nema urbanistički plan, jer je posljednji izrađen 1975. godine prestao da važi 1990. godine, a da je posljednji pokušaj iz 2013. godine da se napravi novi, propao zbog sudskih postupaka prilikom izbora najpovoljnijeg izvođača.,

Savjet koji broji 19 članova, je međunarodnog karaktera i u njemu su, pored domaćih, stručnjaci iz Srbije, Slovenije i Hrvatske koji će dati svoj doprinos u trasiranju urbanističkog razvoja Banje Luke.

U izradu novog plana je uključen i nevladin sektor, kako bi njihovi predstavnici imali priliku da daju svoje preporuke i mišljenja vezano za budući izgled ovog dokumenta.

-Grad se nalazi na svojevrsnoj prekretnici, jer treba da trasiramo pravce budućeg rasta i razvoja u novom konceptu grada, jer želimo da Banja Luka bude ne samo glavni grad već i regionalni centar – rekao je gradonačelnik Radojičić.

On kaže da se u ovom trenutku razmatra i ideja da se u pojedinim područijima, u užem jezgru grada odnosno u područjima koja se ne smiju narušiti, postave ograničenja ili čak zabrane nove gradnje dok se ne donesu trajna urabnistička rješenja.

Gradski arhitekta Ivan Rašković koji predsjedava Savjetom za izradu urbanističkog plana, rekao je da već nekoliko sedmica traje rad na izradi smjernica.

-Danas treba da dobijemo jednu radnu verziju smjernica, tako da idemo ka raspisivanju tendera za obrađivača plana i da kroz izradu ovog dokumenta Savjet kontroliše kvalitet i postavljene rokove – rekao je Rašković.

U smislu svog urbanističko-morfološkog identiteta, smatra on, treba da se zaustavi jedna negativna tedencija izazvana vanrednim događajima i da Banja Luka nastavi da bude grad zelenila, da obnovi svoje industrijske potencijale, daljinski sistem grada i druge segmente kako bi nosio epitet – grada udobnog za život.

Krešimir Rogina jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata, koji je takođe član Savjeta za izradu urbanističkog plana rekao je da je izuzetno počastvovan što je član Savjeta i što može učestvovati u strateškom pripremanju jednog ovakvog dokumenta.

-Sada je jako važno izabrati ekipu koja će da radi na izradi novog urbanističkog plana uz našu koordinaciju. Zahvaljujem se gradonačelniku na njegovom pozivu i nadam se da će Banja Luka ovim planom iskoračiti u jednu novu sferu – zaključio je Rogina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *