Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, regiji potrebna stabilnost

Društvo

Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, a regiji je potrebno pomirenje i stabilnost, istaknuto je na okruglom stolu na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana iz regionalne perspektive, koji se održava u Briselu.

Drugog dana Okruglog stola održan je zajednički sastanak sa Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta o temi srednjoročne revizije Instrumenta pretpristupne pomoći, te usklađivanja finansiranja s političkim prioritetima.

Na sastanku je istaknuto da su IPA fondovi od velike važnosti za razvoj regije zapadnog Balkana, kao i da je u budućnosti, osim kontrole nad utroškom, potrebna i procjena koristi od uloženih sredstava, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Centralni dio Okruglog stola bio je posvećen stavovima zemalja zapadnog Balkana o procesu i perspektivama procesa evropskih integracija.

U uvodnom izlaganju glavni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao je da zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, te naglasio potrebu ekonomske reforme i nužnost dobrog funkcionisanja demokratskih institucija.

Osim Danijelsona, i ostali učesnici Okruglog stola izrazili su podršku nastojanjima zemalja zapadnog Balkana za članstvom u EU.

Učesnicima okruglog stola obratila se predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, koja je ocijenila da je održavanje skupa oovoj temi znak da EU zemlje ove regije vidi u okvirima svojih granica.

Krišto je izrazila uvjerenje da će davanje odgovora na Upitnik Evropske komisije biti okončano do kraja ove godine, te još jednom iskazala jedinstveni stav BiH o članstvu u EU.

Ona je naglasila potrebu izmjene Izbornog zakona BiH koji bi trebalo da osigura legitimno predstavljanje i ispunjavanje presuda Ustavnog suda BiH.

Krišto je ukazala i na potrebu dobrih odnosa sa susjedima, kao i na činjenicu da su u rješavanju svih pitanja diplomatija i politički dogovor jedini pravi put.

U delegaciji BiH, osim Borjane Krišto bili su i njeni zamjenici Mladen Bosić i Šefik DŽaferović, te poslanika u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević.

Dvodnevni događaj organizovala je Koordinacijska grupa za podršku demokratiji i izborima /DEG/ u saradnji sa Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Pododborom za ljudska prava i delegacijama za odnose sa zemljama zapadnog Balkana.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *