Policija u Srpskoj traga za 120 lica

Hronika

Više od 120 osoba nalazi se na spisku potjernica koje objavljuje MUP Republike Srpske, a koji su policiji i sudstvu nedostupni godinama.

Djela koja su počinili su raznovrsna – nanošenje povreda, trgovina drogom, iznude, razbojništva i drugo. Za mnogima su raspisane i centralne i međunarodne potjernice, ali do njih se još nije došlo.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova za većinu bjegunaca su objavljenje fotografije, te šture lične informacije. Koliko toga se može saznati o onima koji godinama izbjegavaju hapšenje zavisi od sudova, koji odlučuju šta od podataka može da bude javno objavljeno.

Prvi na spisku nalazi se Milan Marmaridis, zvani Izet (40). Iako ne piše odakle je, njegovo ime u medijima se spominjalo davno, još prije sedam godina, kada je iz njegove kuće u Bijeljini ukradeno 20.000 evra.

Mediji su tada pisali da se radi o Romu koji se u Srbiji bavi trgovinom sekundarnim sirovinama, a da se po rođenju zvao Izet Husić. Na spisku potjernica MUP RS nalazi se jer je bijeljinski Osnovni sud za njim još 2014. godine raspisao centralnu i međunarodnu potjernicu zbog krivičnog djela tjelesna povreda.

Zvornički sud je prošle godine raspisao centralnu i međunarodnu potjernicu za Draženom Tomićem (28) zbog teške krađe, dok Iliju Matića (52) traži i bijeljinski i zvornički sud od prošle godine.

– Jedan sud ga traži zbog krivičnog djela stvaranje opasnosti neispravnim izvođenjem građevinskih radova, a drugi zbog spriječavanja službene osobe u obavljanju dužnosti – saznajemo od izvora bliskih prvosuđu.

Na potjernici se nalazi i ime Nenada Radinkovića (28), nezaposlenog pekara iz Laktaša, čije je ime javnosti itekako poznato. On je osuđen na četiri godine zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je 2011. poginuo Nikola Đurović. Vrijeme koje je čekao da ode na izdržavanje kazne Radinković je iskoristio i pobjegao u Francusku. A onda je i tamo uhapšen zbog sumnje da je umješan u međunarodni šverc oružja.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo pomoć počiniocu u izvršenju krivičnog djela organizovani kriminal, a nije dostupan policiji, potjerenica je raspisana i za Predragom Petkovićem (29), a za Dejanom Jaćimovićem (32) zbog neovlašćene proizvodnje i prometa droga.

Potjernica za Goranom Novalijom (38) raspisana je zbog neovlašćene proizvodnje i prometa droga, a za Dankom Kajganićem (35) zbog iznude.

Na spisku se nalaze i neki sa zanimljivim nadimcima, pa se traga za Draženom Mijatovićem (38) zvanim Dalton, Draganom Vitomirom (35) sa nadimkom Pačeti, Dušanom Pantelićem (35) zvanim Đavo ili Markom Milošem (67) poznatom po nadimku Farbar. Na spisku je i Pop, Bokser, Tajson, Cigo, Buljin, Kiza, Lile, Gerilac, Lija, Kiniz, Rakel…

I žene na potjernicama

Na spisku potjernica nalazi se i nekoliko žena – Aleksandra Lolić-Đukić (42), Stanimirka Radomirović-Brkić (31), Slavka Stojanović (67), Branka Ilić (50), Slavica Al-dalawi (60) i Slavica Obradović (50).

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *