Četiri lica optužena za krijumčarenje migranata

Hronika

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri lica koja se terete da su počinila krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je optužnica podignuta protiv Elhamija Hotija /39/ iz Prizrena, Đenita Rahmića /24/ iz Berlina, Dritona Fetaija /22/ iz mjesta Gostivar u Makedoniji i Samjuela Šabanija /23/ iz Ulzena u NJemačkoj.

U optužnici se navodi da su, tokom novembra 2017. i februara ove godine, prvoosumnjičeni Elhami Hoti, kao organizator, a ostali optuženi, kao članovi grupe za krijumčarenje ljudi iz koristoljublja, organizovali i omogućavali nezakonit boravak krijumčarenih lica u BiH, migranata sa područja Kosova, Albanije i Irana, kao i državljana Turske, s ciljem organizacije njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja u Hrvatsku i dalje u zemlje zapadne Evrope.

Hoti je u navedenom periodu sa članovima grupe na različite načine učestvovao u prihvatanju i prevozu ilegalnih migranata iz Srbije u BiH, pri čemu su za njihov ulazak koristili granične prelaze koji nisu zakonom predviđeni, te obezbjeđivali smještaj migrantima, omogućavajući na taj način nezakonit boravak i skrivanje bez potrebnih dokumenata.

Prema optužnici, oni su u dva navrata omogućili ilegalan ulazak u BiH i nezakonit boravak u BiH za 17 migranata sa područja Kosova, Albanije i Irana, a u pokušaju ilegalnog prebacivanja tri državljanina Turske iz BiH u Hrvatsku, optužene Hotija, Fetaija i Šabanija spriječila je Granična policija.

Optuženi su trenutno u pritvoru, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. 

Agencije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *