Podignuta optužnica protiv zelenaške trojke

Hronika

Protiv Gorana Kneževića (44) iz Prijedora, njegove bivše supruge Sanje Knežević i Tomislava Mastikose (42) iz Brčkog, Okružni sud u Prijedoru podigao je optužnicu zbog sumnje da su počinili krivično djelo zelenaštvo, saznaje Srpskainfo.

Oni su uhapšeni sredinom marta ove godine u policijskoj akciji „Loan“, a optužnicu protiv njih podiglo je Okružno javno tužilaštvo Prijedor.

Prema optužnici prijedorskog tužilaštva, ova trojka je optužena da su se, od početka 2015. godine, pa sve do 21. marta ove godine, bavili zelenaštvom na području Prijedora.

– Koristili su stanje nužde, teško imovinsko stanje, kao i teške prilike više oštećenih osoba. Davali su im novac na zajam, te primali i ugovarali za sebe nesrazmjernu imovinsku korist u vidu kamate – precizirano je u optužnici.

Knežević je 21. marta u jutranjim časovima uhapšen u jednom od najpopularnijih kafića u centru Prijedora, a zatim je u istom gradu privedena Sanja, dok je policija lisice na ruke Mastikosi stavila u Brčkom.

Organizator i vođa zelenaštva bio je Goran, a sumnja se da je ovaj trojac oštetio građane za nekoliko stotina hiljada maraka.

– Goran je živio na visokoj nozi, vozio je i skupocjeni terenac „audi Q7“. Osim što je žrtvama uzimao ogromne količine novca, on ih je tukao i prijetio kada više nisu mogli da mu vraćaju novac – ispričao je ranije izvor blizak istrazi.

Zanimljivo je bilo privođenje Kneževića. Prema nezvaničnim saznanjima, upao je u zamku kada je došao u kafić gdje ga je čekao jedan od dužnika, koji je navodno planirao da mu vrati novac.

Taman kada su počeli pričati oko vraćanja novca, u tom trenutku u kafić su upali policajci, koji su uhapsili Kneževića, a prilikom pretresa kod njega je nađeno nekoliko hiljada maraka.

– U jednom trenutku u kafić su upali policajci sa fantomkama na glavi koji su odmah prišli krupnom čovjeku koji je sjedio za stolom. U samo nekoliko sekundi primjetio sam da je taj čovjek na podu i da mu stavljaju lisice – kaže jedan od očevidaca hapšenja.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Goran Mikanović ranije je izjavio da je istraga pokrenuta nakon što su policijski službenici prikupili određena operativna saznanja.

Akcija je trajala četiri-pet mjeseci, mada se sumnjalo da su se osumnjičeni i duže od toga bavili ovim krivičnim djelom.

Poslije hapšenja Knževića i Mastikose, iz Policijske uprave Prijedor pozvali su sve oštećene građane da prijave ako su bile žrtve ovih zelenaša. Međutim, nije poznato da li je bilo novih prijava.

Knežević je od ranije poznat policiji i više puta je hapšen.

Četiri mjeseca prije hapšenja policijski službenici su u njegovom stanu pronašli veliku količinu oružja, koji su pretresli nakon što je tada prijetio bivšoj supruzi Sanji.

Oduzete bombe i zolja

Prilikom pretresa prostorija koje koristi Goran Knežević policija je ranije pronašla i privremeno oduzela tri pištolja, jednu automatsku pušku, 510 metaka različitog kalibra, dvije ručne bombe i jedan raketni bacač ”zolja’.

Zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, Kneževiću je u novembru određen pritvor u trajanju do 30 dana.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *